1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. soittimet

Isot kirkkourut eurolla – kukaan ei huoli

Joutsenon seurakunnalla on erikoinen ongelma. Kirkkoon on tulossa uudet urut ensi vuonna, mutta kukaan ei huoli vanhoja urkuja edes ilmaiseksi.

Joutsenon kirkon urut ovat vuodelta 1965 Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Lappeenrantalainen Joutsenon kirkko tekee ison investoinnin. Seurakunta on päättänyt hankkia uudet isot 29-äänikertaiset urut vanhojen vuonna 1965 valmistuneiden urkujen tilalle.

– Entiset ovat tulleet tiensä päähän, ja niiden peruskorjaaminen olisi suunnattoman kallista, kertoo Joutsenon seurakunnan kanttori Toni Pussinen.

Uudet urut maksavat seurakunnalle ison summan rahaa - noin 600 000 euroa. Iso summa rahaa kului myös 1960-luvulla, kun nykyiset urut seurakunnalle hankittiin.

Mutta nykyisistä uruista ei taida saada euroakaan.

Jälleenmyyntiarvo olematon

Yleensä käytettyjen soittimien jälleenmyyntiarvo on hyvä. Toimiva vaskipuhallin ei kymmenessä vuodessa menetä arvoaan juuri ollenkaan. Samoin jousisoittimista saa myytäessä ihan mukavasti omiaan pois. Toisin on kirkkouruilla.

– Nämä urut myydään eniten tarjoavalle, mutta tuskin nämä kelpaavat kenellekään, huokaa kanttori Toni Pussinen.

Pussisen mukaan Suomessa on tällä hetkellä käytetyistä kirkkouruista ylitarjontaa. Harvalla myöskään olisi paikkaa, mihin kirkkourut voisi laittaa.

– Urut ovat rakenteellisesti niin hankalat, että niiden siirtäminen mihinkään olemassa olevaan tilaan on erittäin kallista ja haastavaa, selvittää kanttori Toni Pussinen.

Joutsenon seurakunta olisi antanut kirkkourut ilmaiseksi Viipuriin, mutta juuri suurten purkamis-, kuljetus- ja uudelleenrakentamiskustannusten takia suunnitelma ei toteutunut. 

Kirveellä säpäleiksi?

Urkujen purkamiseen on olemassa kaksi vaihtoehtoa.

– Ne voidaan purkaa voimakeinoja käyttäen vaikka kirveellä. Toinen vaihtoehto on purkaa ne mitä suurinta huolellisuutta vaalien, kertoo Pussinen.

Huolellinen purkaminen on tietysti se kalliimpi vaihtoehto. Tuolloin jokainen osa numeroidaan, jotta urut voidaan koota uudelleen.

Kanttori Toni Pussinen ei odottanutkaan, että käytetyistä kirkkouruista olisi joku kiinnostunut. Kirkkourkujen kohtalo on usein kaatopaikka.

– Nehän ovat suunnattoman arvokkaat tässä paikallaan, mutta niiden korjaaminen on tavattoman kallista.

Pussisen mukaan on todennäköistä, että kukaan ei tule urkuja heiltä ostamaan. Ajatuksena on järjestää keväällä huutokauppa.

– Urkurakentamot ovat kiinnostuneita urkupilleistä, soittopöydästä tai massiivisista urkujen sisällä olevista ilmalaatikoista, kertoo Toni Pussinen.

Urkupillin voi hankkia kotiinsa vaikka koristeeksi. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Pussisen mukaan olisi seurakunnan etu, jos ammattilaiset tulisivat purkamaan ja hakemaan tarvitsemansa osat ja sen jälkeen seurakunta purkaisi talkoilla loput.

– Joku on ostanut metallisia urkupillejä kotiinsa koristeiksi tai tehnyt puisesta urkupillistä linnunpöntön, muistele Pussinen.

Jos joku haluaa ostaa urut, niin Joutsenon seurakunnasta saa.

– Kyllä nämä eurolla lähtee, mutta ostajan velvoitteisiin kuuluu purkaa ja viedä urut pois omalla kustannuksellaan. Tosin seurakuntayhtymä antaa itselleen mahdollisuuden olla hyväksymättä annettuja tarjouksia, muistuttaa Pussinen.

Joutsenon uusien urkujen asentaminen alkaa maaliskuussa ja niitä päästään kuulemaan kirkon tilaisuuksissa vajaan vuoden kuluttua adventtina.

Joutsenon nykyiset urut soivat viimeisen kerran 5. helmikuuta sunnuntaimessussa.

Urkujen kohtalosta kertoi tällä viikolla myös Joutseno-lehti (siirryt toiseen palveluun).