Lintuinfluenssa leviää – uusi tartunta löytyi Raumalta

Lintuinfluenssaa on aiemmin havaittu Ahvenanmaalla ja Turun saaristosta, mutta nyt löydetty tapaus ei ole vielä varmistunut saman kannan viruksen aiheuttamaksi.

lintuinfluenssa
Lintuinfluenssaa Maarianhaminassa.
Lintuinfluenssaa löytyi ensin Ahvenanmaalta.Yle

Raumalta on löytynyt lintuinfluenssaa. H5-tyypin lintuinfluenssavirus löytyi merikotkalta Murtamon Pirttijärveltä.

Löytöpaikan ympärillä sijaitsee runsaasti siipikarjatiloja. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira perustaa alueelle vähintään kymmenen kilometrin rajoitusvyöhykkeen taudin leviämisen estämiseksi, jos lintuinfluenssa varmistuu korkeaa kuolleisuutta aiheuttavaksi virustyypiksi. Rajoittaminen estää lintujen ja siipikarjatuotteiden siirtoja ja lisää tarkastuksia siipikarjatiloilla.

Virustyyppiä varmistetaan

Virustyyppi ei ole vielä varmistunut. Tutkimuksissa selvitetään, onko merikotka kuollut samaan H5N8-tyypin virukseen, jota on havaittu luonnonvaraisissa linnuissa Ahvenanmaalla ja Paraisilla sekä Maarianhaminassa lintutarhassa

Helposti tappava eli korkeapatogeeninen lintuinfluenssa voi levitä luonnonvaraisista linnuista siipikarjaan, minkä vuoksi siipikarja on pidettävä sisällä. Maa- ja metsätalousministeriön määräys siipikarjan sisälläpidosta tuli voimaan joulukuun alusta ja kestää toukokuun loppuun saakka.

Linnut levittävät tautia myös ulosteissaan ja eritteissään. Tämän takia kengät ja vaatteet pitää vaihtaa ja kädet pestä huolellisesti kanaloihin mentäessä.

Ei riski ihmiselle

Nyt löydetty virustyyppi ei ole aiheuttanut ihmisten sairastumisia, ja riski taudin leviämisestä ihmisiin on viranomaisten mukaan hyvin pieni.

Jos löytää yli viisi vesilintua tai yli kymmenen kuollutta muun lajin lintua, tulee ottaa välittömästi yhteyttä kunnaneläinlääkärii. Myös yksittäisistä isoista petolinnuista on hyvä ilmoittaa kunnaneläinlääkärille.

Kuolleisiin lintuihin ei pidä koskea ilman suojavälineitä, ja näytteiden lähettäminen on hyvä jättää virkaeläinlääkärin tehtäväksi. Lintuinfluenssaviruksen tutkimiseksi kuolleet luonnonvaraiset linnut lähetetään Eviran Helsingin toimipaikkaan.

15:25 Korjattu Eviran alkuperäisessä viestissä ollut virhe: Löytöpaikka oli Pirttijärvi, ei Pitkäjärvi.