Eduskunnan kuppilassa vaihtuu valta: "Iltaistunnoista ei tule mitään, ellei Kaisu ole kahvilassa"

Eduskunnassa on anniskeluoikeudet, mutta puhujanpönttöön kipuaa enää harvoin humalaisia kansanedustajia. Yöistunnoissa maistuu yhä makkara.

eduskunta
Kaisu Summanen
Kaisu SummanenJani Saikko / Yle

Eduskunnan joululoma alkaa ensi viikolla. Kuppilassa neljäkymmentä vuotta työskennellyt Kaisu Summanen tarjoaa ensi keskiviikkona viimeiset glöginsä. Kahvilan hengetär jää eläkkeelle.

Summanen aloitti työnsä eduskunnassa marraskuussa 1976. Hänen ystävällisyytensä ja hienotunteisuutensa eivät jääneet huomaamatta. Eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen sanoja lainaten "eduskunnan iltaistunnoista ei tule mitään, jos Kaisu ei ole kahvilassa".

Kaisu on tullut työvuoroon etuajassa. Nyt ollaan eduskuntatalon remontin takia evakossa Sibelius Akatemian tiloissa. Kun Summanen aloitti uransa, Arkadianmäen kuppila oli täynnä tupakansavua. Hän itsekin poltti.

– Ensin sai polttaa joka paikassa, sitten enää tietyissä pöydissä. Sen jälkeen siirryttiin tupakkakoppeihin ja lopulta ulos, Summanen sanoo.

Tupakoivat edustajat panivat hanttiin. "Tässä talossahan se on aina tapana", Kaisu Summanen muistelee.

Kuppilan tavat eivät ole muutenkaan entisellään. Poliitikot ovat ryhtyneet vahtimaan linjojaan ja tilaamaan salaatteja ja keittoja. Eduskunnan kuppilassa on yhä anniskeluoikeudet. Puhemies Mauri Pekkarisen (kesk.) mukaan juomatavat ovat vuosien saatossa siistiytyneet.

– Kyllä täällä silloin (1970-luvulla) oli enemmän alkoholia nauttineita ihmisiä, joskus heitä eksyi puhujapönttöönkin. Näin tapahtui myös 80-luvulla ja 90-luvulla, Pekkarinen muistelee.

Eduskuntatalon kahvila
Olavi Laine / Eduskunta

Ulkoistus ei vienyt töitä

Eduskunnan kahvilan palvelut on ulkoistettu useita kertoja, mutta Kaisu on aina "kuulunut pakettiin". Hän on jatkanut uuden yrityksen palveluksessa, eduskunnan pyynnöstä.

Kansanedustajat tuntevat Summasen ihmisenä, joka on aina paikalla ja osaa tunnistaa edustajien tunnetilat. Kansanedustajat ovat jopa epäilleet, että kuppilassa seurataan koko ajan istuntoja. Se ei kuitenkaan onnistu nykyisissä tiloissa.

– Näen ihmisestä heti, onko hän se normaali oma itsensä vai onko jotain vialla, ja onko joku jännitys päällä. Silloin pyydetään usein lohturuokaa, kuppilan emäntä sanoo.

Sekä Mauri Pekkarinen että entinen puhemies Eero Heinäluoma (sd.) tunnustautuvat pullapojiksi. Heinäluoman lapsuudessa tuore pulla nautitttin maitolasin kanssa.

– Kaisu on osannut myös täällä Sibeliustalon tiloissa aina tarjota minulle pullaa. Siinä mielessä hän on lukenut minua oikein. Kun hän lähtee, kuppila ei ole enää koskaan entisensä, Heinäluoma sanoo.

Kokoomuksen kansanedustaja Harri Holkeri istuu kolmen naisen kanssa eduskunnan kahvilassa.
Kokoomuksen kansanedustaja Harri Holkeri istuu kolmen naisen kanssa eduskunnan kahvilassa.Lauri Pietarinen / Helsingin kaupunginmuseo / CC BY 4.0

Iltaistuntoja entistä vähemmän

Puhemies Riitta Uosukainen (kok.) muutti eduskunnan käytäntöjä niin, että äänestykset ovat yleensä istuntojen alussa. Istunnot eivät enää venyneet pikkutunneille. Lähellä asuvat kansanedustajat saattoivat matkustaa kotiin yöksi.

Nykyisin istunnot venyvät ennen joulua ja juhannusta, kun päätöksiä on saatava nuijittua vauhdilla ennen istuntotaukoa. Kuppila on auki aina, kun salissa on istunto. Ilta- ja yöruokana on usein makkaraa.

– Joskus täällä kuluu koko yö, eikä tule nukuttua yhtään. Minua se ei haittaa. Olen levoton ihminen, eikä virkatyö olisi koskaan sopinutkaan minulle, Kaisu Summanen sanoo.

Puhemies Virolainen jäi mieleen

Vanhoista politiikosta Kaisu Summasen mieleen ovat jääneet puhemies Johannes Virolainen (kesk.) ja Riitta Uosukainen. Virolainen oli karismaattinen hahmo, joka keräsi aina ympärilleen toimittajia ja kansanedustajia. Kun hän saapui kuppilaan, tupa oli heti täynnä.

– Kun kylvöt olivat keväällä ohi, hän lauloi minulle Soi kunniaksi Luojan, Summanen sanoo.

Puhemies Riitta Uosukainen oli mestari emännöimään vieraitaan. Ilo tarttui henkilökuntaan. Neljänkymmenen vuoden työuran aikana eduskunnasta on tullut Summaselle yhteisö. Ravintola-ala vetää yhä: keikkoja on aikomus tehdä myös eläkkeellä.

– Olen yhä aika levoton sielu, Summanen sanoo.