1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hankasalmen taksikähinöitä rauhoiteltiin kunnanjohtajan johdolla – ”Kohu sai mielenkiintoiset mittasuhteet”

Hankasalmella paljastunutta taksikuljettajien häirikkökäyttäytymistä rauhoiteltiin toistamiseen kunnanjohtajan johdolla Hankasalmella torstai-iltana. Kunnanjohtaja Matti Mäkinen kertoo, että kuljettajakokous pidettiin rakentavassa hengessä ja yhteisistä pelisäännöistä saatiin sovittua.

Hankasalmen taksikähinä alkoi alkusyksyllä. Kuva: Timo Nykyri / Yle

Taksikohu vyöryi isosti valtakunnalliseen julkisuuteen, kun muun muassa Hankasalmen Sanomat, Keskisuomalainen, Helsingin Sanomat ja Iltalehti uutisoivat joidenkin kuljettajien epäasiallisista käytöksistä. Asiakkaat olivat valittaneet, että kuljettajien käytös pelottaa lapsia, vanhuksia ja vammaisia. Julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan kuljettajat ovat muun muassa huutaneet ja kiroilleet asiakkailleen. Lapsia on jätetty kyydistä ja heitä on haukuttu  etanoiksi.

Kunnanjohtaja Matti Mäkinen myöntää, että jotkut kuskit ovat käyttäytyneet huonosti ja kohennettavaa löytyy. Mäkinen ei vähättele vakavaa asiaa, mutta ihmettelee kinan nousemista kohuksi tiedotusvälineissä.

Käytiin läpi myös seuraamukset, jos vastaavaa tapahtuu jatkossa.

Matti Mäkinen

– Epäasiallista käyttäytymistä on tapahtunut, johon on pitänyt puuttua ja puututaan. Mutta kohu sai mielenkiintoiset mittasuhteet. Jokainen lehti ryhtyi lainaamaan toisiaan ja kun se vielä eteni vauhdilla sosiaalisessa mediassa, niin onhan se ollut isohko uutinen näin joulun alla.

Ensioireita jo syksyllä

Hankasalmella on 18 taksilupaa. Asukkaita kunnassa on 5 300. Valtaosa valituksista tehtiin jo koulujen alkaessa, mutta viime aikoina myös vammaiskuljetusten puolelta on tullut tietoja kuskien epäasiallisesta käytöksestä. Taksiongelmia ratkottiin ensimmäisen kerran isommalla joukolla jo marraskuussa.

Torstai-illan uusi palaveri pidettiin rakentavassa hengessä ja kaikki läsnä olleet kuljettajat sitoutuivat pelisääntöihin.

– Terävöitettiin mitä taksiliikennelainsäädäntö tarkoittaa. Sieltä johdettiin periaatteet joiden mukaisesti toimitaan ja joihin kaikki sitoutuivat yksimielisesti. Käytiin läpi myös seuraamukset, jos vastaavaa tapahtuu jatkossa, kertoo Matti Mäkinen.

Vastaavissa tapauksissa kunta aikoo reagoida nopeasti ja seuraamuksena voi olla varoitus ja ääritapauksissa sopimuksen irtisanominen.