Syrjäseudulla ei voi koskaan olla varma kuinka nopeasti poliisi tulee paikalle – poliisin pakko laittaa tehtäviä kiireellisyysjärjestykseen

Poliisin takaama turvallisuus uhkaa ajoittain ontua erityisesti harvaan asutuilla alueilla. Virkavallan on pakko jakaa tehtäviä kolmeen kiireellisyysjärjestykseen. Käytännössä poliisia voi joutua odottelemaan lähes tunnin.

turvallisuus
Poliisiauto valvoo liikennettä moottoritiellä
Poliisin toimintavalmiusaika Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla voi venyä lähelle tuntia.Ville Välimäki / Yle

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan pitkien etäisyyksien maakunnissa työskentelevät poliisit ovat huolissaan niukoista henkilöresursseista. Poliisin osaltaan takaama turvallisuus uhkaa ajottain ontua resurssien vähyyden vuoksi.

Esimerkiksi Vaalasta katsottuna lähimmät poliisiasemat sijaitsevat Muhoksella ja Kajaanissa.

– Jos tulee a-hälytystehtävä, lähdemme yleensä nopeusrarjoitukset ylittäen pillit päällä niin nopeasti kuin kykenemme. Keskiarvo voi olla a- ja b-tehtävissä 50 minuutin luokkaa Vaalassa, kertoo Oulun poliisilaitoksen valvonta- ja hälytyssektorin johtaja Jyrki Pelkonen.

Poliisin luokituksessa a-tehtävä tarkoittaa kiireellistä hälytystehtävää. B-tehtävät ovat viipymättä hoidettavia tehtäviä. C-luokan tehtävissä ei ole niin sanotusti "hengen hätä."

Poliisi puolustaa koko maata

Pelkonen muistuttaa, että yksityisen tehtävän toimintavalmiusaikoihin vaikuttavat monet seikat.

– Muun muassa vuorokauden aika ja partioiden sen hetkinen sijoitus. Meillä voi olla aivan hyvin liikennepoliisin partio Oulu-Kajaani-tiellä liikenteen valvontatehtävässä, ja se reagoi kiireelliseen hälytystehtävään. Tällöin toimintavalmiusaika voi olla 5 tai 10 minuuttia.

Nykyisillä resursseilla poliisi ei voi olla laajoissa maakunnissa paikalla joka päivä ja joka hetki.

Jyrki Pelkonen

Jyrki Pelkonen painottaa, että poliisi lähtee siitä, että koko maata puolustetaan.

– Me hoidamme hälytystehtävät myös harvaan asutuilla alueilla. Meillä on tietty suoritusvalmius ja valmius mennä niihin kuntiin, missä ei ole poliisiasemaa.

– Mutta nykyisillä resursseilla poliisi ei voi olla laajoissa maakunnissa paikalla joka päivä ja joka hetki. Esimerkiksi Vaalasta olemme joutuneet sulkemaan poliisiaseman. Olemme joutuneet hakemaan säästöjä sekä henkilöstöresursseista että toimitilakustannuksista, Pelkonen sanoo.

– Mutta päätösvalta resursseista on eduskunnassa. Siellä pohditaan paljonko sisäiseen turvallisuuteen halutaan panostaa, Pelkonen toteaa.

Rahoituksesta puhutaan vielä

Pelkonen pelkää pahinta ennustetta, joka tietäisi poliisien määrän vähenemistä huomattavasti nykyisestä 2020-luvulle tultaessa.

– Luotamme kuitenkin siihen, että päättäjät miettivät vielä uudestaan näitä asioita ensi kevään kehysriihessä.