Terrafamen rikkipalo on sammutettu – syttymissyyksi epäillään laitevikaa

Rikkipalo sammutettiin kolmella vesitykillä. Samaan aikaan toiselta puolelta rikkiä purettiin ulospurkualtaaseen.

Terrafame
Pelastuslaitoksen auto ja ambulanssi Terrafamen portilla.
Osa Kainuun pelastuslaitoksen yksiköistä oli odottamassa kaivoksen portin ulkopuolella rikkipalon aikana.Mika Niskanen / Yle

Sotkamossa Terrafamen tehtaalla syttynyt rikkipalo on saatu sammutettua. Tehtaalla syttyi palamaan rikkivetykehitin rikkivetytehtaalla perjantaina hiukan aamu kymmenen jälkeen. Palopaikalla on jäähdytystyöt käynnissä, paikalla on enää Kainuun pelastuslaitokselta yksi yksikkö Sotkamosta sekä kaivoksen oma tehdaspalokunta.

– Tällä hetkellä rikkivetykehitintä jäähdytetään ja rikkiä puretaan, mutta tulipaloa ei siellä ole. Jäähdytystyöt kestävät tunteja, kyllä se varmaan tänä iltana saadaan tehtyä, kertoo Kainuun pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Raisa Korhonen.

Terrafamen tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun) todetaan, että tämän hetken tietojen mukaan palo sai alkunsa rikkivetykehittimen laiteviasta. Rakennuksia ei ole palanut, mutta aineellisia vahinkoja ei ole vielä voitu arvioida. Rikkipalo ei aiheuttanut henkilövahinkoja, eikä tapahtuneesta aiheudu vaaraa lähiseudun asukkaille tai ympäristölle.

Rikkipaloa sammutettiin kolmella vesitykillä rikin vuoto- ja palokohdasta. Samaan aikaan toiselta puolelta rikkiä purettiin ulospurkualtaaseen, jota vaahdotettiin, jotta altaassa oleva rikki ei pääse syttymään.

Jäähdytystyöt kestävät tunteja, kyllä se varmaan tänä iltana saadaan tehtyä.

Raisa Korhonen

Sammutustyöt tehtiin kauempaa, joten pelastustyöntekijät eivät joutuneet vaaraan.

– Aina vaarallisten aineiden onnettomuuksiin pitää suhtautua eri tavalla, niissä on muuttuvia ja huomioitavia tekijöitä enemmän. Tässä tapauksessa emme menneet kemikaalin lähettyville, joten kemikaalisuoja-asuja ei tarvittu, Korhonen kertoo.

Toistaiseksi metallitehtaan tuotanto on pysäytetty, mutta muuten kaivoksen tuotanto jatkuu normaalisti. Terrafamen toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen arvioi aiemmin perjantaina, että tuotanto on pysäyksissä muutaman päivän.

Rikkivetyä käytetään Terrafamella metallien talteenotossa. Rikkivety on myrkyllinen, mädältä kananmunalta haiseva kaasu. Maaliskuussa 2012 kaivosalueella kuoli yksi työntekijä hengitettyään rikkivetyä.

Terrafame on valtion omistama kaivosyhtiö, joka osti konkurssiin menneen Talvivaara Sotkamon nikkelikaivoksen syksyllä 2015.

Päivitetty 16.12.2016 klo 16.21: Päivitetty Terrafamen tiedotteen pohjalta, että palon syttymissyyksi epäillään laitevikaa. Aiemmin otsikossa ja jutussa todettiin, ettei syytä vielä tiedetä.