Palovaroitin ja sen huolto unohtuvat liian usein

Viime vuoden asuntopaloista puolessa tapauksista puuttui palovaroitin kokonaan tai se ei toiminut. Palovaroitin antaa aikaa alkusammutukseen ja voi parhaimmillaan pelastaa ihmishenkiä.

Etelä-Pohjanmaa
Puukerrostalo palaa Niinisalossa
Tulipalon jälki on pahimillaan rajua. Palovaroitin antaa aikaa alkusammutukseen ja palon havaitsemiseen.Katja Halinen / Yle

Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitos on huolissaan toimimattomista palovaroittimista. Viime viikkoina Suomessa on sattunut tuhoisia asuinhuoneisto-paloja, joissa on menehtynyt ihmisiä. Viimeksi Helsingin Vuosaaressa menehtyi tulipalossa neljä ihmistä.

Osassa ihmishenkiä vaatineista paloista on todettu, että kohteista puuttui toimiva palovaroitin tai koko palovaroitinta ei ollut ollenkaan. Esimerkiksi tänä vuonna vajaasta 2900 asuntopalopaikoista vain noin tuhannessa oli toimiva palovaroitin.

– 1302 tapauksessa oli joku ongelma, ynnää pelastusjohtaja Harri Setälä Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitokselta.

Joulun aikana riski tulipalolle on suuri muun muassa kynttilöiden ja ylimääräisten sähkölaitteiden takia.

Setälä linjaa, että palovaroitin on syytä olla useammassakin kuin yhdessä kohteessa.

– Aina sinne missä nukutaan. Lisäksi jokaisesta huoneesta reitti ulos, silloin ollaan aika hyvässä tilanteessa.

Hän muistuttaa, että toimiva palovaroitin hälyttää noin minuutin kuluttua palon syttymisestä. Hälytys antaa aikaa paitsi alkusammutukseen, myös ulos poistumiseen. Parhaimmillaan tämä pelastaa hengen.

Piipityksestä kauppaan

Muistisääntöjä patterin vaihtoon voi jokainen keksiä itse, mutta ainakin äänimerkin kohdalla on syytä toimia.

– Viimeistään silloin kun hälytin ilmaisee, että patteri on loppumassa - sillä lyhyellä piippauksella - niin heti kipi-kipi kauppaan ja uusi patteri, pelastusjohtaja raamittaa.

Patterin vaihtamiseen katonrajaan voi pyytää apua läheisiltä, Setälä vinkkaa. Näin vältetään tapaturmat. Lisäksi pitäisi muistaa varoittimen testaus, mieluiten kuukausittain.

Suomessa palovaroitin tuli asuntoihin pakolliseksi vuonna 2000.