Japanilaispankit saattavat lähteä Britanniasta puolessa vuodessa

Japanilaispankit vaativat, ettei niiden toiminta häiriydy muissa EU-maissa, jos Britannia eroaa EU:sta. Britannian on vaikea antaa tällaista vakuutusta.

Brexit
Mitsubishi-pankin pääkonttori Tokiossa.
Mitsubishi-pankin pääkonttori Tokiossa.Kimimasa Mayama / EPA

Britanniassa toimivat japanilaiset pankit vaativat maan hallitukselta takeita, ettei niiden toiminta EU-maissa häiriydy Britannian EU-erosta huolimatta.

Talouslehti Financial Timesin (siirryt toiseen palveluun) mukaan pankit uhkaavat siirtää Euroopan pääkonttorinsa mannermaalle, ellei Britannian hallitus takaa niiden esteetöntä pääsyä muihin EU-maihin.

Pankit ja Britannian valtiovarainministeri Philip Hammond ovat käyneet asiasta neuvotteluja joulukuun alussa ja eilen torstaina, kertoo Financial Times.

Japanilaiset yhtiöt, samoin kuin esimerkiksi myös yhdysvaltalaiset, haluavat Britannian takaavan ns. passporting-järjestelmän jatkumisen. Tämä tarkoittaa, että Britanniassa päämajaansa pitävät yritykset toimivat voivat toimia kaikissa EU-maissa yhdenmukaisen hallinnoinnin puitteissa. Jos tästä asiasta edes jää epäselvyyttä, alkavat yhtiöt siirtää toimintojaan mannermaalle.

– Niillä [pankeilla] on selkeästi vain kaksi vaihtoehtoa; joko niillä on vapaa pääsy [Euroopan] markkinoille tai teillä ei ole, Hammond toteaa.

Japanin suurin pankki Mitsubishi on jo aloittanut siirtymisensä. Se alkoi siirtää henkilöstöään Amsterdamin-yksikköönsä heti brexit-äänestyksen tuloksen selvittyä kesällä.

Japanilaisilla pankeilla on Britanniassa noin 5 000 työntekijää, joiden lisäksi tulevat vakuutus- ja muut rahoitusyhtiöt. Mitsubishin lisäksi Britanniassa toimivat myös esim. Nomura-pankki ja Daiwa Capital Markets.

Lehden mukaan Britannia ei toistaiseksi voi antaa pyydettyjä vakuuksia. Britannia alkaa lehden mukaan neuvottelemaan väliaikaisesta sopimuksesta, joka takaisi yritysten toimintavapauden.

Hammond vetoaakin siihen, että jos japanilaispankit lähtevät, on siitä haittaa myös Japanille. Britannia tekee toiseksi eniten investointeja Japaniin Yhdysvaltain jälkeen.