Suomi selvä ykkönen mobiilidatan käytössä – syynä rajattomat datapaketit

Suomalainen käyttää mobiilidataa keskimäärin lähes tuplasti toiselle sijalle yltäviin korealaisiin verrattuna. Suomi on johtanut vertailua jo kolme vuotta.

Mobiilidata
Nuoret tutkivat kännyköitään.
Tiina Jutila / Yle

Suomessa käytetään mobiilidataa enemmän kuin missään muualla. Suomi on johtanut tietoliikennealan asiantuntijayritys Tefficientin kansainvälistä datankäyttövertailua jo kolme vuotta.

Suomessa datankäyttömäärät ovat selvästi omaa luokkaansa verrattuna seuraavina tuleviin Etelä-Koreaan, Ruotsiin, Itävaltaan ja Islantiin: suomalainen käyttää kuukaudessa keskimäärin 7,2 gigatavua liittymää kohden, kun esimerkiksi kakkostilaa pitävillä korealaisilla vastaava luku on 3,8 gigatavua liittymää kohti.

Raportin laatineen Tefficientin mukaan tätä selittänevät isolta osin suomalaisten liittymien rajattomat datapaketit ja se, että hinnoittelu perustuu datamäärän sijaan datansiirtonopeuteen. Vertailun perusteella lähes joka toisessa suomalaisliittymässä datamäärä oli rajoittamaton.

Operaattoreiden puolella suomalaiset palveluntarjoajat hallitsevatkin kärkisijoja. Kaikista eniten mobiilidataa käyttivät DNA:n asiakkaat, keskimäärin lähes 10 gigatavua kuukaudessa. Kakkosena vertailussa oli Elisa, jonka asiakkaiden datankäyttö oli keskimäärin 8,6 gigatavua liittymää kohti.

Rajoittamaton data kasvattaa käyttömääriä

Datankäyttö on kasvanut erityisesti maissa, joissa määrät ovat olleet aiemminkin korkeita. Ykköstilaa vertailussa pitävän DNA:n radioverkkojohtajan Jarkko Laarin mukaan tätä selittävät juuri rajattomat datankäyttöliittymät.

– Suomalaiset käyttävät suunnilleen 14 kertaa enemmän dataa kuukaudessa kuin hollantilaiset. Alankomaissa gigatavun hinta onkin keskimäärin 16-kertainen Suomen hintoihin verrattuna, mikä varmasti laskee osaltaan datankäyttöä, Laari vertaa.

Etelä-Koreassa operaattorit aloittivat rajoittamattomien datapakettien markkinoinnin vuonna 2014, ja tänä vuonna maa ohittikin Ruotsin datan käytössä liittymää kohden.

Kansainvälisen vertailun toteutti Tefficient, joka on kansainvälinen tietoliikennealan analyysi-, vertailu- ja konsulttiyritys.