1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tulipalot

Joulukuu on vaarallinen kuukausi – "Nakit ja muusi" on palokunnalle yleinen tehtävä

Jouluinen ruuanlaitto, kynttilät ja vialliset sähkölaitteet työllistävät palokuntaa vuoden pimeimpään aikaan. Tarkkana pitää olla myös lämpökynttilöiden kanssa.

tulipalot
Käsi laittaa päälle lieden
Joulun aikana ruoan valmistus ja siihen liittyvät asiat työllistävät palokuntaa eniten.Yle

Joulukuu on tulipalojen määrällä mitattuna talvikauden vaarallisin kuukausi (siirryt toiseen palveluun) (Pelastustoimi). Kynttilöiden lisäksi joulun aikana lisääntyvät erilaisten tulisijojen ja sähkölaitteiden käyttö sekä ulkotulien polttaminen. Myös kansalaisten liikkuminen ja kotona oleminen lisääntyvät joulun aikana.

– Kotitapaturmat ovat yleisiä silloin ja tulipalon mahdollisuus kasvaa, kun ollaan kotona, sanoo Kainuun pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Petri Vehniäinen.

Sähkölaitteiden huollon ja puhdistuksen merkitys korostuvat onnettomuuksien ennaltaehkäisemisessä.

– Esimerkiksi jääkaapin takaosa tulisi puhdistaa vetämällä jääkaappi pois paikaltaan. Puhdistaminen on järkevää jo pelkästään sähkön kulutuksen sekä laitteen jäähtymisen kannalta, ja vesivahinkojakaan ei niin herkästi synny, Vehniäinen kertoo.

Henkilö laittaa joulukinkkua uuniin.
Kinkkua ei saa paistaa ilman valvontaa.Yle

Joulun aikana ruoan valmistus ja siihen liittyvät asiat työllistävät palokuntaa eniten. Kinkun paistaminen yöllä ja rasvan käryäminen ovat yksi syy hälytyksiin. Hälytyksiä aiheuttavat myös ravintolaillan tai pikkujoulujen jälkeen tulevat aamuyön ruuanlaittajat, jotka unohtavat annoksensa uuniin tai hellalle.

– Niin sanottu nakit ja muusi -tehtävä on aika yleinen joulun aikaan. Ruoanlaiton pitää aina olla valvottua. Kun uuni on päällä, tulisi jonkun olla hereillä vahtimassa sitä, Vehniäinen opastaa.

Älä unohda palovaroitinta

Monesti palovaroitin otetaan irti katosta kinkunpaiston ajaksi, jotta vältyttäisiin turhilta hälytyksiltä. Varoittimien takaisinlaitto kuitenkin unohtuu helposti. Lain mukaan palovaroitin on oltava jokaisessa asuinkiinteistössä, ja neliömäärien mukaan varoittimia pitäisi olla jopa useita eli jokaista 60 neliömetriä kohden tulisi olla yksi varoitin.

– On tärkeää pitää paristo paikallaan. Sitä ei lainata kaukosäätimiin tai lasten joululahjojen sähkölaitteisiin. Varoitin pitäisi myös tarkistaa kuukauden välein ja nyt erityisesti ennen joulukiireitä, Petri Vehniäinen opastaa.

Ruuanlaitto pitää aina olla valvottua.

Petri Vehviläinen

Joulun aikana otetaan käyttöön erilaisia sähkölaitteita, joita on käytetty edellisen kerran vuosi sitten. Tällaisten valojen ja sähköjohtojen kohdalla kannattaa olla tarkkana ja varovainen. Toimimattomat laitteet ja jatkojohdot kannattaa hävittää.

– Hävittäminen tulisi tehdä niin, että katkoo johdon pätkiksi, ettei joku naapuri tai joku toinen ota sitä muualle käyttöön. Erityisesti varovainen kannattaa olla silloin, jos säilytyspaikka on ollut kylmä. Myös laitteiden puhdistaminen on tärkeää, Vehniäinen sanoo.

Tuikkukynttilässä piilee vaara

Tavalliset lautaset sopivat hyvin kynttilän paloturvalliseksi alustaksi. Melko turvalliset lämpökynttilät muuttuvat vaarallisiksi, jos niitä laitetaan liian monta vierekkäin. Tuikkukynttilät tuottavat paljon lämpöä ja steariini voi olla jopa 250-asteista.

– Jos niitä on liian monta vierekkäin, se voi tuottaa niin sanotun allaspaloriskin, jolloin steariini höyrystyy kaikista ja voi syttyä tosi isolla liekillä palamaan. Näin voi käydä myös silloin, jos niitä on vesiastiassa liian monta vierekkäin, Kainuun pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Petri Vehniäinen sanoo.

Tuikkukynttilä.
Kynttilöiden polttamisessa tulee olla tarkkana.Jyrki Lyytikkä / Yle

Jos tuikkukynttilät hulmahtavat ei-toivottuun loimuun, sammutukseen ei saa käyttää vettä, sillä silloin käy samalla tavalla kuin palavan rasvakattilan kanssa. Vesi kiihdyttää rasvapaloa.

– Joku astia, matto tai sammutuspeite on viisain ratkaisu tällaisen palon sammuttamiseen, Vehniäinen opastaa.

Korjattu 19.12.2016 kello 7:48 päivystävän palomestarin nimi. Kainuun pelastuslaitoksen päivystävä palomestari on Petri Vehniäinen.

Lue seuraavaksi