Lakiuudistus ravistelee kuntatyöpaikkoja – hankintalaki tuo pienet yritykset markkinoille

Julkisia palveluja koskevan hankintalain uudistuksen uskotaan parantavan markkinoiden toimivuutta ja pienten ja keskisuurten yritysten pääsyä julkisiin hankintoihin.

Kilpailuasiat
Verenpaineen mittausta kotona.
Yle

Julkisia palveluja koskevan hankintalain uudistusta on jo ehditty kiitellä maamme yrittäjäkentässä. Lakiuudistuksen on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alkupuolella.

Yrittäjien etujärjestön Suomen Yrittäjien mielestä merkittävimpänä tavoitteena on jakaa usein kertarysäyksenä tehtävät suuret julkiset hankinnat osiin.

– Hankintojen jakamiseen kannustava säännös on tärkein keino auttaa pieniäkin yrityksiä mukaan hankintoihin ja huolehtia markkinoiden monipuolisuudesta, Suomen Yrittäjien kilpailuasioiden päällikkö Satu Grekin sanoo.

– Hankintojen keskittyminen on ollut pk-yrityksille suurin ongelma. Se on johtunut siitä, että ostoja on kilpailutettu niin suurina kokonaisuuksina, etteivät pienet yritykset ole pystyneet toimittamaan niin suurta määrää.

Kuntapuolella lakiuudistuksen vaikutuksista ollaan vielä odottavalla kannalla. Kuntayhtiöissä katsotaan, että lakimuutoksen todelliset vaikutukset nähdään tuonnempana.

Yksi markkinoilla toimivista suurista yhtiöistä on Vantaan kaupungin omistama ateria-, kiinteistö- ja siivouspalveluja tarjoava Vantaan Tilapalvelut Vantti.

– Uskon, että pienet ja keskisuuret yritykset jättävät tulevina vuosina enemmän tarjouksia kuin tähän asti ja sen voi ajatella kiristävän kilpailua, Vantin toimitusjohtaja Liisa Sarjala sanoo.

Perusteeton etulyöntiasema vai ei?

Jos lakiuudistus myllää markkinoita isommin, koeponnistukseen laitetaan jopa 30 000 kuntayhtiöiden työpaikkaa. Suomessa on 2 200 kuntayhtiötä ja niissä noin 30 000 työntekijää.

Useissa kunnissa palveluja tuottavat kunnat itse, yksityiset yritykset ja kuntien omistamat yhtiöt.

– Kuntayhtiöiden pitää varmasti muuttaa toimintatapoja, mutta samalla myös säilyttää jo olemassa olevia hyviä toimintatapoja, Sarjala sanoo.

Sarjola muistuttaa, että kilpailuissa on ollut mukana jo aiemmin pieniä ja keskisuuria yrityksiä ja isoja toimijoita.

– Uskon, että kuntayhtiöt menestyvät tulevissa kilpailutuksissa, Sarjala sanoo.

Suomen Yrittäjät näkevät, että kuntayhtiöillä on ollut markkinoilla perusteeton etulyöntiasema.

– Perusteeton etulyöntiasema on syytä purkaa. Laajempi joukko tilauksia olisi voinut olla kilpailutusten piirissä jo aiemmin, Suomen Yrittäjien kilpailuasioiden päällikkö Satu Grekin sanoo.

Kuntayhtiössä asiat nähdään toisin.

– En näe, että asiat olisivat näin, koska olemmehan jo olleet markkinoilla kilpailemassa, Vantaan Tilapalvelut Vantin toimitusjohtaja Liisa Sarjala sanoo.