1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työelämä

Kun aika ei riitä – kysyimme kahdeksalta kunnallisjohtajalta, mikä arjessa ahdistaa

Päätöksentekijöitä kuormittaa ennen kaikkea riittämättömyyden tunne, minuuttiaikataulu ja se että ei ehdi syventyä ja valmistautua asioihin kunnolla.

Jos stressitesti antaa varoitusmerkkejä, kannattaa miettiä, mitä päivästä voi karsia pois. Kuva: Sanna Pirkkalainen / Yle

Suomen viidenneksi suurimman kaupungin, Oulun päätöksentekijöillä on kiire. Näin he ainakin arkensa kokevat, kun pyysimme heitä pitämään kirjaa työpäivistään viikon ajan.

Kahdeksan haastattelemamme johtajan mukaan työ on pakkotahtista ja asioihin ehtii syventyä oikeastaan vasta omalla ajalla.

– Eniten minua työssä kuormittaa riittämättömyyden tunne. Oulussa on 17 000 työtöntä tuolla ulkona. Se pistää miettimään mitä voisi tehdä enemmän, paremmin ja nopeammin, että saisi näille ihmisille töitä. Töitä kun tulee vain yritysten kasvusta, kertoo Oulun kaupungin elinkeinoliikelaitos Business Oulun johtaja Juha Ala-Mursula.

Kuntajohtajien työ on 24/7 -puuhaa ja erityisen paljon sitä tietysti on täyspäiväisen poliitikon työ.

– Eniten kuormittaa minuuttiaikataulu ja työtaakan painottuminen iltaan. On virka-aika ja sitten vielä luottamusmiesaika. Puheenjohtajana sitä vetää paljon kokouksia ja puhuu koko ajan. Välillä tuntuisi hyvältä olla vain hiljaa omissa ajatuksissaan, arvioi Oulun kaupunginhallituksen päätoiminen puheenjohtaja Riikka Moilanen.

Syventymiseen ja valmistautumiseen ei tahdo olla aikaa

Ison kaupungin johtavien työntekijöiden varsinaisesta työajasta jopa 80 prosenttia saattaa kulua erilaisiin kokouksiin ja tapaamisiin. Ajattelulle on päivästä vaikea varata aikaa.

– Työpäivät täyttyvät kokouksista ja palavereista, eivätkä edes riitäkään. Kuormitusta tulee ennen kaikkea siitä, että asioihin syventyminen ja kirjoittaminen jäävät "omalle ajalle" iltaan ja viikonloppuun, kertoo Oulun talousjohtaja Jukka Weisell.

Oulun elinkeinoliikelaitos Business Oulun johtaja Juha Ala-Mursula pitää päänsä kunnossa liikkumalla luonnossa. Kuva: Timo Sipola / Yle

Varsinkin kaupungin ykkösjohtajaan kohdistuu jatkuvia odotuksia joihin on vain vastattava.

Sähköposti on sellainen asia joka kuormittaa

Päivi Laajala

– Kuormitusta aiheuttaa monesti valmistautuminen erilaisiin tilaisuuksiin. Kaupunginjohtajan pitäisi aina jotakin sanoa, sanoo Oulun kaupunginjohtajana vielä vähän aikaa ennen eläköitymistään työskentelevä Matti Pennanen.

Valtiovarainministeriön kunta- ja aluehallinto-osaston osastopäällikkö, ylijohtaja Päivi Laajala aloittaa Oulun uutena kaupunginjohtajana helmikuussa. Kuormaa on riittänyt ministeriössäkin.

– Sähköposti on sellainen asia joka kuormittaa. Jos sitä ei ehdi riittävän usein läpi käymään se kuormittaa, kun tietää että siellä on tärkeitä ja isoja asioita. Vielä isompi kuormituksen aihe on se jos ei ole ennättänyt riittävästi paneutua asioihin etukäteen, arvioi Laajala.

Ajanpuute vaivaa eniten myös sivistys- ja hyvinvointijohtajia

– Kaikkein eniten työssä kuormittaa aikapaine, toteaa Oulun sivistysjohtaja Mika Penttilä.

– Eniten kuormittaa se jos ei ehdi perehtyä käsiteltävään asiaan, kertoo Oulun hyvinvointijohtaja Kirsti Ylitalo-Katajisto.

Oulun yhdyskuntajohtaja Matti Matinheikki nostaa tässä yhteydessä keskiöön henkilöstöasiat.

– Henkilöstöasiat on kaikkein kuormittavin osa työtä.  Insinöörikoulutuksella ei ole paineita projektien hallinnasta, kertoo Matinheikki.

Monia kunnalliselämässä mukana olevia rasittaa myös kohtuuttomaksi koettu julkinen arvostelu ja perisuomalainen kateus esimerkiksi siitä että joku matkustaa työkseen.