1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koulut

Pulpetit pois ja muunneltavat tilat – Ounasrinteelle uudenlainen koulu

Rovaniemen Ounasrinteen koululaiset pääsevät aloittamaan loppiaisen jälkeen täysin uudenlaisessa koulussa.

Monitoimirakennuksessa aloittavat tammikuussa koulun lisäksi liikuntahalli, kirjasto, neuvola, nuorisotila ja esikoulu. Kuva: Eeva Kuivas / Yle

Koulussa on huomioitu erityisesti uusi opetussuunnitelma, joka korostaa muun muassa yhdessä tekemistä. Joka kerroksesta löytyy tavallisten luokkien lisäksi avoimia oppimisympäristöjä.

Ounasrinteen koulun rehtorin Jorma Kauttion mukaan kaikkien tilojen täytyy taipua monitoimitalon ideaan ja jokainen neliö on hyötykäytössä. Eri-ikäisten oppilaiden pitää pystyä opiskelemaan samassa tilassa päivän aikana, mikä asettaa Kauttion mukaan melko suuria vaatimuksia kalusteille. Monikäyttöisyyden takia ne ovat liikuteltavia.

Useat Ounasrinteen koulun luokkatilat saa yhdistettyä avaamalla väliovet. Kuva: Eeva Kuivas / Yle

Koulussa on käytössä pulpettien sijasta erikorkuiset pöydät ja monien tilojen lattiaa peittää kokolattiamatto. Kauttion mukaan asioita on lähdetty kokeilemaan eri tavalla, unohtamatta työergonomiaa.

– Oppijoilla on tänään hyvin erilaisia tapoja oppia. Jotkut tykkäävät tehdä istualtaan, toiset makuultaan, jotkut polviltaan tai seisaaltaan ja meidän kalusteet antavat siihen mahdollisuuden.

Rehtori Jorma Kauttio voi halutessaan kurkata liikuntahalliin suuresta ikkunasta. Kuva: Eeva Kuivas / Yle

Kauttion mielestä Ounasrinteen koulu on malliesimerkki siitä toiminnallisesta ympäristöstä, mihin koulumaailman pitäisi jatkossa suunnata.

– Tässä ainakin voidaan lähteä uusia opetussuunnitelmia viemään täysin rinnoin hyvällä henkilöstöllä eteenpäin.

Monitoimirakennuksessa aloittaa tammikuussa koulun lisäksi liikuntahalli, kirjasto, neuvola, nuorisotila ja esikoulu.