Joulun viinipulloralli pitää pyörälähetit liikenteessä – "Nyt on jouluhässäkkä"

Usein pyörälähetin laukusta löytyy viinipullo tai suklaarasia.

jouluvalmistelut
Paavo Järvenpää
Pyörälähetti Paavo Järvenpäällä on asiakkailleen yksi toive, katso mikä se on.

Polkupyörälähettien työt ovat viime vuosina vähentyneet samalla kun paperiposti käy harvinaisemmaksi, mutta joitain lähetyksiä ei sähköposti korvaa. Omaa lähettiyritystään Helsingissä pyörittävällä Paavo "Pave" Järvenpäällä pitää kiirettä ennen joulua.

– Nyt on jouluhässäkkä. Näiden kahden viikon aikana yritykset lähettelevät lahjoja yhteistyökumppaneilleen. Yleensä ne ovat viinipulloja, suklaarasioita ja sellaista. Viime jouluna vietiin parissa viikossa 300 pulloa, Järvenpää kertoo.

Viinipulloja joululahjaksi.
Viinipulloja joululahjaksi.Ronnie Holmberg / Yle

Kaikki tilaukset olisi tarkoitus saada perille polkuvoimalla. Isompien tilausten kohdalla apuun otetaan kuormakärry.

– Kun on tarpeeksi keikkaa, pystyy suunnittelemaan sellaisia järkeviä rundeja. Viime vuonna oli missio, että kaikki hoidetaan fillarilla. Katsotaan minkälainen tästä vuodesta tulee.

Viimeinen mohikaani sai rinnalleen uusia yrittäjiä

Järvenpää on pitkän linjan pyörälähetti, jonka työt alalla alkoivat jo vuonna 1997. Vielä vuosituhannen vaihteessa Helsingin kaduilla vilisi lähettejä, kun monet nykyään sähköpostin liitetiedostona lähtevistä dokumenteista kulkivat paperilla.

– Kaikki piti lähettää paperilla. Esimerkiksi mainostoimistot lähettivät paljon kuvia asiakkailleen, Järvenpää sanoo.

Noista ajoista pyörälähettien määrä on vähentynyt niin paljon, että Järvenpää arvioi olleensa hetken jopa kaupungin ainoa täysipäiväinen pyörälähetti. Aivan viime aikoina lähetteihin on jälleen voinut törmätä katukuvassa useammin, kun ruoan kotiinkuljetuspalvelut ovat yleistyneet.

Järvenpää jättää ruokakuljetukset muille, mutta hän on tyytyväinen alan piristymisestä.

– Nythän on tosi kiva, että on taas lähettejä kadulla.