Hyppää sisältöön

Ysäribuumi vetelee viimeisiään – Ilmiön radioääni, DJ Matti Airaksinen: "Vihaan sitä musiikkia"

DJ Matti Airaksinen ansaitsee ysärikuninkaan tittelin. Hänen "sarkastisilla liekeillään" rakennettiin 1990-luvun musiikin nostalgiabuumia ja ysärijyystön nimeen vannovaa Parasta ennen -yhteisöä. Nyt liekki on hiipumassa.

YleX:n juontaja Matti Airaksinen Parasta ennen -ohjeman fanien ympäröimänä. Kuva: Videokaappaus / Yle

Yhdeksän ja puoli vuotta on pitkä aika soittaa 1990-luvun musiikkia – varsinkin kun sen tekee seuraavan vuosituhanen puolella. Tänään DJ Matti Airaksinen vie kuulijansa ysärifiiliksiin viimeisen kerran. Suosittu, monille rakas YleX:n radio-ohjelma Parasta ennen loppuu haikeissa tunnelmissa lähes kymmenen vuoden taipaleen jälkeen.

– Onhan se vähän surullista, totta kai, mutta ennen kaikkea siitä tulee vähän erikoista. En ole vielä varautunut tunnetilaan, mikä seuraa siitä, kun saakin lähteä Disko 2000 -ohjelman jälkeen kotiin, Airaksinen sanoo.

Elämä jatkuu ja Airaksinen säilyy radioäänenä, mutta fanien kannalta tieto ysäriohjelman viimeisestä käyttöpäivästä saattaa olla huolestuttava. Tarkoittaako eurodancea suitsuttavan ohjelman loppuminen ysäribuumin loppumista? Parasta ennen on ollut osaltaan luomassa ja vahvistamassa ilmiötä.

– Se voi tarkoitaa sitä, että huippu on saavutettu. Yksi aikakausi on eletty, Airaksinen myöntää.

– Sellainen fiilis on tullut, kun olen keskustellut tapahtuma- ja keikkajärjestäjien kanssa, mutta siihen on vaikea ottaa kantaa, onko buumi kuollut, hän jatkaa.

Ysärimusiikki elää vielä ainakin hetken. Illan viimeisen radio-ohjelman lisäksi luvassa on Parasta ennen -pikkujoulukiertue ja -risteily.

Seuraavaksi retroillaan 2000-luvun hengessä

Buumin syntymiselle oli Airaksisen mielestä erinomaiset ainekset. 1990-luku oli pitkien linjojen musiikillinen kausi, jota eurodance hallitsi ainakin tunnistettavuudessaan.

– Toisin kuin muut musat, se myös hävisi maailmankartalta moneksi vuodeksi, Airaksinen huomauttaa.

2000-luvun alusta vastaavan sopan keittäminen on vaikeampaa, mutta seuraavaksi Airaksisen tehtävä on olla askeleen edellä ja kehittää retronostalgiaa vuosituhannen alun musiikista. Sen hän tekee yhdessä Juskan eli DJ Orionin kanssa perjantai-illoissa jatkavassa Disko 2000 -ohjelmassa.

– Vuosituhannen alku on ollut sirpaleista. On ollut Limb Bizkitin pomppuheviä, CMX:ää, Zen Café:ta ja Kotiteollisuutta, jotka ovat olleet todella pinnalla. Sitten tuli Suomi-hiphop ja EDM (elektroninen tanssimusiikki). Siellä on hirveästi asioita, jotka eivät kauheasti määrittele 2000-lukua, kuten eurodance määritteli 90-lukua, Airaksinen puntaroi.

"Vihaan sitä musiikkia"

Airaksisen energinen ja vänkä, sarkastinen ysärifiilistely tuo hymyn huulille. Se on Parasta ennen -ohjelman ydin.

– Vakiokuulijat tietävät, että vihaan sitä musiikkia. Se on aina ollut kulmani siihen ohjelmaan.

Matti Airaksinen We Love The 90's -festivaalilla elokuussa 2014. Kuva: Yle

Vuolas hehkutus on kuitenkin ollut pohjimmiltaan aitoa, sillä juontaja on ymmärtänyt vastuunsa yleisölleen.

– Siinä innostuksessa ei ole mitään tekopyhää. Se kumpuaa siitä, että tiedän, mitä se merkitsee kuulijoille.

– Kun fiilistelen sitä musaa studion kaiuttimista sairaan kovaa, niin totta kai olen liekeissä. Asiakassuhde on muodostunut niin kiinteäksi.

Ennen kaikkea Parasta ennen on yhteisö. Airaksisen mielestä ilmiö on vakuuttava esimerkki radion merkityksestä yhteiskunnassa.

– Ihmiset ovat kuluttaneet säännöllisesti aikaa radion äärellä. Suomen kansalla on toivoa ja tulevaisuutta, eikä kaikki ole niin mustavalkoista kuin joka puolella kirjoitetaan. Ohjelma on osoittanut, että ihmiset, joilla on erilaisia taustoja, tulevat keskenään valtavan hyvin toimeen. Koen luoneeni yhteisön ja paikan, jossa ihmisellä on hyvä olla.

Viimeistä biisiä jännitetään

Illalla jännitetään, mihin kappaleeseen Airaksinen lopettaa kulttimaineen saavuttaneen ohjelman. Aiheesta on järjestetty Facebook-kilpailu, ja voittajakin on jo selvillä eli joku on veikannut kappaleen ensimmäisenä oikein.

– Kaikki ratkeaa tänään noin kello 21.55. Olen päättänyt biisin kauan sitten. Se tuli visiona, kun rupesin asiaa hyvissä ajoin miettimään, Airaksinen kertoo.

Parasta ennen -ohjelman viimeinen lähetys YleX-kanavalla 16. joulukuuta klo 20–22.

.
.