Saara Aallon "sinnikäs yrittäminen ja uupumaton harjoittelu" toivat Suomi-palkinnon

Opetus- ja kulttuuriministerin antaman tunnustuksen sai Aallon lisäksi seitsemän muuta taiteilijaa tai ryhmää.

Saara Aalto
Fanit piirittävät Saara Aaltoa Helsinki-Vantaan lentoasemalla.
Fanit piirittivät Saara Aaltoa Helsinki-Vantaan lentoasemalla maanantaina.Timo Korhonen/ AOP

Laulaja Saara Aalto sai opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen Suomi-palkinnon esiintymisestään Britannian The X Factor -kilpailussa. Palkintoperustelujen mukaan hän toi esille suomalaista musiikkiosaamista miljoonille tv-katsojille. Britanniassa menestymisellä Aalto on nostanut suomalaisen musiikin kansainvälistymisen jälleen ajankohtaiseksi puheenaiheeksi. Perusteluissa nostetaan esiin Saara Aallon vuosia kestänyt sinnikäs yrittäminen ja uupumaton harjoittelu.

Suomi-palkinnon saivat myös Avanto Arkkitehdit Ville Hara ja Anu Puustinen. Heidän sunnittelemansa Löyly-niminen sauna-ravintolakeskus Helsingissä on saanut kiitosta kaupunkilaisilta ja kerännyt huomiota ulkomailla.

Löyly
LöylyKuvatoimisto Kuvio Oy

Kirjailija Sirpa Kähkönen sai ministerin Suomi-tunnustuksen pitkästä urastaan proosa- ja tietokirjailijana. Hänet tunnetaan erityisesti historiallisista romaaneistaan, jotka antavat suomalaiseen lähimenneisyyteen uusia, aiemmin vaiennettuja ääniä.

Kasperi Laine sai Suomi-palkinnon rap-artistin uransa lisäksi ansioistaan äänisuunnittelijana ja näyttämöteoksien säveltäjänä. Hän on tehnyt äänimaisemia ja sävellyksiä lukuisiin tanssiteoksiin, näytelmiin ja kuunnelmiin, kuten esimerkiksi Q-teatterin kiiteltyyn Kaspar Hauser -näytelmään sekä Malmön oopperan sinfoniaorkesterille sävellettyyn Breaking the Fury -teokseen, joka siirtyy Suomen Kansallisbaletin ohjelmistoon keväällä 2017.

Suomi-palkittu nykytaiteilija Jani Leinonen on tunnettu kansainvälisiä brändejä teoksissaan muokkaavista ja kyseenalaistavista teoksistaan. Leinonen hyödyntää taiteessaan median toimintatapoja, julkisuutta ja sosiaalista mediaa sekä järjestää tapahtumia, joissa ihmiset ovat tekijöitä ja osallistujia.

Jani Leinosen ja Minna Parikan yhteisteos "Shoe Liberation Army" esillä Tokiossa.
Jani Leinosen ja Minna Parikan yhteisteos "Shoe Liberation Army" käsittelee tekijänoikeuksia. Vilhelm Sjöström

Mikkelin poikateatteri sai Suomi-palkinnon, koska se tekee uraauurtavaa työtä teini-ikäisten poikien kasvun tukena. Se tarjoaa uudenlaista, joustavampaa mieskuvaa - pojatkin voivat olla herkkiä ja käsitellä tunteitaan taiteen keinoin. Teatterissa on pohdittu suomalaisen miehen identiteettiä ja historiaa kivikaudesta nykypäivään.

Oopperalaulaja Matti Salminen on vuosikymmenten ajan vienyt maailmalle suomalaista kulttuuria ja musiikkia. Suomi-palkinnon perustelujen mukaan maailman johtavissa ooperataloissa esiintynyt Salminen on myös pyrkinyt nostamaan ja tasoittamaan tietä suomalaisille nuorille laulajille mm. perustamalla oman nuoria laulajia tukevan säätiön ja tunnustuspalkinnon ja toimimalla mm. Lappeenrannan laulukilpailujen tuomaristossa.

Suomi-palkinnon sai myös kirjailija ja ohjaaja Saara Turunen, joka edustaa nuorempaa lahjakasta teatterintekijäkaartia. Hänen viimeisin ohjauksensa Tavallisuuden aave on saanut ylistävät arviot sekä kriitikoilta että katsojilta. Turunen on tämän hetken käännetyimpiä ellei käännetyin suomalainen näytelmäkirjailija.

Ohjaaja Saara Turunen.
Ohjaaja Saara Turunen.Lisa Lundán / Yle

Suomi-palkinto on opetus- ja kulttuuriministerin antama tunnustus merkittävästä taiteellisesta urasta. Perusteena voi myös olla huomattava taiteellinen saavutus tai lupaava läpimurto. Vuodesta 1993 jaettujen Suomi-palkintojen suuruus on tänä vuonna 21 625 euroa, ja ne myönnetään veikkausvoittovaroista.