Hyppää sisältöön

F-Securen Hyppönen: Vaaleihin kohdistuvat verkkohyökkäykset tulleet jäädäkseen

F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen sanoo kannattavansa perinteistä äänestämistapaa kynällä ja paperilla sähköisen vaalin sijaan.

Kuva: Antti Haanpää / Yle

Tietoturvayhtiö F-Securen tutkimusjohtajan Mikko Hyppösen mukaan valtioihin ja vaaleihin kohdistuvat vaikuttamisyritykset ja verkkohyökkäykset ovat ilmiö, joka on tullut jäädäkseen.

Hänen mukaansa Yhdysvaltain presidentinvaaleihin kohdistunut tietomurto ei ollut ensimmäinen laatuaan. Yhdysvaltain tiedustelupalvelu kertoi torstaina, että kyberhyökkäyksillä on pyritty vaikuttamaan maan presidentinvaalien tulokseen.

– Olemme tulleet sellaiseen aikakauteen, että nämä asiat pitää ottaa vakavissaan. Yhdysvaltain presidentinvaalit ei ollut ensimmäinen, johon pyrittiin vaikuttamaan tietoverkkojen kautta. Hyökkäyksiä nähtiin jo monta vuotta sitten Georgian vaaleissa ja samoin Ukrainan presidentinvaaleissa 2014.

Hyppösen mukaan ihmisten mielipiteisiin voi vaikuttaa vaalien yhteydessä esimerkiksi vuotamalla tietoja. Hänen mukaansa ainakin siitä pitäisi huolehtia, ettei itse vaaleja hakkeroida. Hän sanoo vastustavansa sähköisiä vaaleja.

– Niin kauan kun me äänestämme kynällä ja paperilla niin voimme aina tarvittaessa laskea äänet uudestaan. Kun siirrymme digitaalisiin järjestelmiin niin näin ei välttämättä enää ole, hän huomauttaa.