Hornetien muuttaminen pommitustehtäviin sopiviksi valmistui

Suomen kaikki 62 Hornet-hävittäjää on päivitetty suorittamaan paitsi torjuntalentoja, myös ilmaiskuja.

Hornet-hävittäjät
Suomalainen ja ruotsalainen hävittäjä (Hornet ja Gripen).
Suomen Hornet ja Ruotsin Gripen sotaharjoituksessa Luulajan lentotukikohdassa lokakuussa.Ahti Kaario / Yle

Suomen F/A-18 Hornet -hävittäjille on tehty kaksi elinkaaripäivitystä. Ensimmäinen paransi koneen ilmataisteluominaisuuksia. Käyttöön otettiin kypärätähtäinjärjestelmä ja Sidewinder-ilmataisteluohjuksen uusi malli AIM-9X.

Uudistusten myötä Hornetin lentäjä voi "ampua" ohjuksella vastustajan lentokonetta vaikka suoraan sivulle päin - eikä perinteiseen tapaan vain etusektorissa olevaa maalia. Vastaava kyky oli ollut jo muun muassa Venäjän hävittäjillä.

Ensimmäinen elinkaaripäivitys tehtiin viime vuosikymmenen lopulla. Toinen päivitys aloitettiin heti perään vuonna 2010 ja saatiin valmiiksi tässä kuussa (siirryt toiseen palveluun).

Pommit käytössä, ohjukset ei

Toisen elinkaaripäivityksen näkyvin osa on niin sanotun ilmasta maahan -vaikuttamiskyvyn rakentaminen Horneteihin. Tämä tarkoittaa paitsi aseiden ostamista, myös koneen ohjelmistojen ja muun laitteiston muokkamista sopivaksi niitä käyttämään.

Horneteihin on jo hankittu ohjattavia JDAM-täsmäpommeja ja JSOW-liitopommeja. Viimemainittujen kantama on useita kymmeniä kilometrejä, riippuen laukaisukorkeudesta. Nämä aseet ovat Suomessa ja tarvittaessa käyttövalmiina, kertoi Ilmavoimien komentaja Kim Jäämeri vuotuisessa mediatapaamisesssaan.

Lisäksi Horneteihin on ostettu yli 300 kilometriä kantavia JASSM-rynnäkköohjuksia. Ne hyväksytään käyttöön aikataulun mukaan vuonna 2018, jolloin myös viimeiset tilatuista ohjuksista toimitetaan.

Kaksi suomalaista Hornetia on Yhdysvalloissa ensi vuoden puolelle saakka JASSM-ohjusten testaus- ja koeammuntakomennuksella.

Opettajia vaihdossa

Oppia ja kokemusta ilmasta maahan -toiminnasta Ilmavoimat hankkii myös lennonopettajavaihdolla amerikkalaisten kanssa. Yhdysvaltain käymien sotien vuoksi sen asevoimilla on runsaasti kokemusta ilmaiskujen tekemisestä Horneteilla. Vaihto-opettajia on ollut Karjalan lennostossa.

Pommituskyvyn lisäksi elinkaaripäivityksissä on ajanmukaistettu muun muassa sensori- ja viestijärjestelmiä. Laajemmin Hornetien suorituskyvyn kehittämisestä kerrotaan Ilmavoimien kotisivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Kim Jäämeri
Ilmavoimien komentaja Kim Jäämeri vasta hankitun Grob G115EA -alkeiskoulukoneen ohjaamossa.Yle

Seuraajia sama määrä

Hornetien seuraajien etsintä on parhaillaan meneillään, ja ostopäätös tehdään ensi vuosikymmenellä. Myös Suomen seuraavalta monitoimihävittäjältä edellytetään kykyä taistella ilma-, maa- ja merimaaleja vastaan, kertoo kenraalimajuri Kim Jäämeri.

Ilmavoimat haluaa Hornetien jälkeenkin suunnilleen saman määrän hävittäjiä kuin sillä nytkin on, noin 60.

– Koneiden ja aseiden suorituskyvyt eivät ole olennaisesti muuttuneet. Suomen kokoisen alueen puolustamiseen tarvitaan nykyisen kokoiset ilmavoimat, sanoo Jäämeri.

Suomen koon lisäksi Jäämeri perustaa arvionsa siihen, millaisia ja minkä suuruisia ilmahyökkäyksiä on nähty viime aikojen sotatoimissa ja harjoituksissa.