1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. jälkiruoat

Raakaleivonnaisetkin saa maistumaan joululta – Soveltaminen voi kostautua aloittelijalle

Raakaleipurin ei tarvitse pelätä kakun palamista, vaan haastavinta on maun kohdilleen saaminen.

jälkiruoat
Valmis raakakakku.
Niko Mannonen / Yle

Perinteisesti joulu tuoksuu uunissa paistuville pipareille ja kakuille, muttei välttämättä enää tänä päivänä. Terveystietoisuuden lisäännyttyä paistettavien leivonnaisten rinnalle ovat kohonneet raakaleivonnaiset, joiden teossa tärkeimmät välineet ovat tehosekoitin ja pakastin.

– Uskon, että nämä näkyvät joulupöydissä enenevissä määrin. Etelä-Suomessa tämä on tätä päivää ja tänne pohjoiseenkin ne ovat pikkuhiljaa rantautumassa. Minusta täällä ollaan tietoisia näistä terveellisistä vaihtoehdoista, kertoo Rauni Fills-Loukasmäki, joka aloitti toukokuussa Green Street Vuokatti -yrittäjänä Sotkamossa.

Fills-Loukasmäki valmistaa raakaherkkuja myyntiin ja vetää raakakakku-work shoppeja.

Raakakakun ainesosia.
Niko Mannonen / Yle

Raakaleivonnassa perinteiset jauhot, sokerit ja voit korvataan muilla vaihtoehdoilla eikä raaka-aineiden lämpötila nouse tekovaiheessa milloinkaan yli 45 asteen. Miten perinteiset joululeivonnaiset sitten käytännössä tehdään ilman uunia?

– Esimerkiksi raakapipareista saadaan ihan piparinmakuisia. Niissä käytetään raaka-aineena muun muassa taatelia ja kanelia: niitä makuja, joita pipareissa on, Fills-Loukasmäki kertoo.

Sama pätee kakuissa. Joulumaku saadaan kakkuun taatelilla, mustaherukkamehulla, vaniljalla tai neilikalla.

Raakaleipurin paras ystävä on blenderi

Raakaleipurin paras ystävä on toimiva blenderi ja tärkein ominaisuus reseptinlukutaito. Raakakakkujen teko noudattaa samaa kaavaa: aineet soseutetaan tehosekoittimella ja kakku laitetaan pakastimeen yön ajaksi hyytymään.

Perinteisessä leivonnassa ohjeita voi soveltaa aika reippaasti. Mausteita voi lisäillä oman maun mukaan ja raaka-aineita vaihdella. Sen sijaan raakaleipurin ei kannata ensimetreillä soveltaa.

– Kun aloittaa, kannattaa noudattaa reseptiä aika orjallisesti kunnes oppii, miten mikäkin aine käyttäytyy, mikä on sen tarkoitus prosessissa ja lopputuloksessa, Fills-Loukasmäki huomauttaa.

Soveltaminen näkyy hyytymättömänä kakkuna tai maistuu erikoisina makuina.

– Jos vaikka tietämättömän lähtisin soveltamaan ja minusta vain tuntuisi, että psylliumia on ohjeessa liian paljon ja en laitakaan sitä niin paljon, niin sitten kakku ei ikävä kyllä onnistu. Se ei tule pysymään tiiviinä.

Psylliumin tarkoitus on sitoa ja hyytelöidä kakku.

Raaka-aineissa panostetaan laatuun

Raakaleivonnaisten suosio perustuu terveellisyyteen ja raaka-aineiden laatuun. Esimerkiksi sokeri korvataan kookossokerilla, luomuhunajalla, palmusokerilla tai agavesiirapilla. Voin sijasta käytetään kookosöljyä tai kaakaovoita. Viljatuotteet puolestaan korvataan pähkinöillä, manteleilla, taateleilla tai kasviksilla.

Rauni Fills-Loukasmäki.
Niko Mannonen / Yle

Raaka-aineiden kirjo jo yhteen leivonnaiseen on suuri ja onkin selvää, että raakaleivonta vaatii alkuun rahallista panostusta.

– Ensi alkuun voi tuntua kalliilta, koska raaka-aineet ovat laadukkaita. Ensimmäinen satsaus on tietenkin kaikista kallein, mutta sen jälkeen tarvitseekin vain täydentää.

Meditaatiota leipomalla

Raakaleivonnaiset ja raakaruoka ovat Etelä-Suomessa arkipäivää, mutta Kainuun alueelle ne ovat rantautuneet vasta viime aikoina. Esimerkiksi sille pyhittäytyneitä yrityksiä on vähän. Rauni Fills-Loukasmäki aloitti raakaleivonnaisiin keskittyvän yrittämisen toukokuussa, mikä oli terveysintoilijalle pitkäaikaisen haaveen konkretisoituminen.

– Ehkä aikoinaan painavin syy oli se, että perheessä on urheilevia lapsia. Ärsytti, että miksi kaverit joutuvat pihistämään ruokailuistaan, ravinteistaan ja herkuistaan pysyäkseen kunnossa?

Esimerkiksi raakapipareista saadaan ihan piparinmakuisia.

Rauni Fills-Loukasmäki

– Sitäkin mietin, että miksi herkut ovat aina yhtä kuin ei hyvä olo ja jenkkakahvoihin tarttuminen. Lähdin tutkimaan asioita ja törmäsin raakakakkuihin.

Yhden raakakakun tekeminen saattaa alkuun perinteiseen leipomiseen tottuneen silmin tuntua pitkäkestoiselta prosessilta jäädyttämisineen. Fills-Loukasmäki ei koe raakakakkujen leipomista työläänä.

– Koen, että tämä sopii minulle paremmin kuin perinteinen tyyli. Tapaan sanoa, että tämä on minun meditaatiohetkeni.

Lue seuraavaksi