Perhevapaiden uudistusta pukkaa nyt joka tuutista – kenen malli helpottaisi sinun tilannettasi eniten?

Lähes kaikki puolueet myöntävät, että lapsiperheiden tuet kaipaavat uudistamista, mutta näkemyserot jo hallituspuolueiden välillä ovat valtavat. Katso viime viikoilla keskustelua herättäneiden perhevapaamallien oleellisimmat piirteet.

perhevapaa
Vanhemman ja vauvan varpaat.
Leagun / stock.xchng

Keskusta luonnosteli uudistuksensa suuntaviivat tiistaina, ja vihreät julkistivat uuden mallinsa torstaina. Kokoomus kertoi lokakuussa haluavansa aloittaa SAK:n mallia mukailevan perhevapaaudistuksen valmistelun ensi keväänä.

Elinkeinoelämän keskusliiton ja SDP:n mallit valmistuvat näillä näkymin alkuvuodesta.

Lähes kaikkien mallien pyrkimyksenä on lisätä isien lastenhoitovastuuta, kannustaa äiteja palaamaan hoitovapaalta nopeammin työmarkkinoille sekä helpottaa pätkätöiden ja vanhemmuuden yhdistämistä.

Erojakin näkemyksissä löytyy. Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kuittasi lauantaina uudistuskeskustelun "vouhottamisena".

SAK:n malli monen pohjana: Raskausraha + vanhempainrahaa 13 kuukautta

SAK muuttaisi neljän kuukauden äitiysrahan viiden viikon raskausvapaaksi. Vanhempainraha ja isyysraha sulautuisivat 12 kuukauden vanhempainrahaksi. Ansiosidonnaisen perhevapaan maksimikesto pitenisi reilulla kuukaudella 13,2 kuukauteen.

Äidillä ja isällä on kolmen kuukauden kiintiöt, jota ei voi luovuttaa pois. Yksinhuoltaja saa käyttöön kummankin vanhemman osuudet. Säästyneitä vanhempainrahoja voi pitää pois lomien yhteydessä.

Pieni lapsi leikkii hiekalla leikkipuistossa.
Ritva Tarkki / Yle

Kotihoidon tuki sekä sen sisar- tai kuntalisät yhdistetään 800 euron hoitorahaksi, jota maksettaisiin puoli vuotta. Puolittamalla hoitorahan 400 euroon, keston voi tuplata vuoteen. Maksimissaan perhevapaita ja hoitorahaa voisi siis nostaa hiukan yli kaksi vuotta.

SAK:n laskelmien mukaan uudistus on kustannusneutraali muun muassa kotihoidon lyhenemisen takia.

Kokoomus: SAK:n malli mahdollisimman pian

Kokoomuksen mallia vielä valmistellaan, mutta se haluaa uudistaa perhevapaita SAK:n mallin pohjalta. Puolue on valmis lisäämään isien kiintiötä *sekä *pidentämään ansiosidonnaisen vanhempainrahan kokonaiskestoa. Myös SAK:n mallin *kustannusneutraalius *miellyttää kokoomusta.

Kokoomus haluaa paketin mahdollisimman pian Sipilän hallituksen valmisteltavaksi. Toistaiseksi vaatimukset ovat kaikuneet kuuroille korville.

– Jos keskusta on kerran valmis uudistukseen, lähdetään heti toimeen. Ei ole mitään syytä lykätä tätä tuleville hallituskausille. Olen huolestunut että Suomen naiset maksavat keskustan viivyttelyn, mallin valmistelusta vastaava kansanedustaja Sofia Vikman sanoo.

Keskusta: Vanhempainrahaa 13–15 kuukautta + kotihoidontukeen kaksi tasoa

Mies pitää vauvaa sylissä.
Tero Kyllönen / Yle

Keskusta pidentäisi vanhempainrahaa *sekä *isyysrahaa. Näin ansiosidonnaisen perhevapaan kesto voisi nousta 13–15 kuukauteen.

– Isät jäävät ansiosidonnaiselle, mutta eivät kotihoidon tuelle. Isäkiintiön pidentäminen on paras tapa saada isät osallistumaan, tuleva peruspalveluministeri Annika Saarikko sanoo.

Kotihoidon tuki jatkuisi 3-vuotiaaksi. Alle 2-vuotiaan hoitamisesta maksettaisiin korotettua tukea, mutta tuki laskisi lapsen täytettyä kaksi vuotta. Erotusta paikattaisiin työllistymistuella.

Hintava malli maksaisi työmarkkinajärjestöille ja valtiolle noin 80 miljoonaa euroa kuukaudessa. Toisin kuin hallituskumppani kokoomus, keskusta ei päättäisi uudistuksesta tällä hallituskaudella, vaan aloittaisi sen rahoituksesta laajat kolmikantaneuvottelut.

SDP:n nykylinjaus: vanhempainraha 16 kuukaudeksi

SDP on linjannut vuonna 2014, että vanhempainrahakausi pitenisi 16 kuukauteen. Malli menee kuitenkin osittain uusiksi *helmikuun *puoluekokouksessa, kertoo sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen.

– Lähtökohta on, että vanhempainrahakautta pidennetään, isille kiintiöityä osuutta vahvistetaan ja joustoja lisätään, mutta kokonaisuus ja yksityiskohdat eivät ole vielä valmiit, Haatainen sanoo.

SDP ei painota kustannusneutraaliutta yhtä paljon kuin SAK, eli kustannusten kasvu ei ole poissuljettu. Uudistuksen se haluaa hallituksen valmisteluun mahdollisimman pian.

Äiti ja pieni lapsi.
Jari Kovalainen / Yle

Vihreiden malli 6+6+6 tiivistyi 5+5+5:een = 15 kuukauteen

Vihreiden uusi malli muistuttaa SAK:n mallia, mutta olisi hiukan anteliaampi. Äitiysraha muuttuu viiden viikon raskausrahaksi. Ansiosidonnaisesta kummallekin vanhemmalle kiintiöidään viisi kuukautta, ja yksi viiden kuukauden jakso on jaettavissa vanhempien kesken. Yksinhuoltaja voisi käyttää toiselle vanhemmalle kiintiöidyn potin.

Kotihoidon tuet korvaa 838 euron hoitoraha, jota maksetaan puolen vuoden ajan. SAK:n tapaan *hoitorahakauden keston voisi tuplata *puolittamalla kuukausikorvauksen 419 euroon. Kumpaakin tukea voisi nostaa pienemmissä erissä myöhemmin.

Vihreät muutti aikaisempaa 6+6+6-malliaan, koska se tulisi liian kalliiksi. Mallia ovat kannattaneet muun muassa vasemmistoliitto *ja *RKP. Vihreiden laskelmien mukaan uusi malli 5+5+5 ei juuri maksaisi nykyistä vanhem­pain­va­paa­jär­jestelmää enemmän. Pitkän tähtäimen tavoite on silti 6+6+6.

Perussuomalaiset: nykymalli riittää, kunhan kotihoidontukeen ei kosketa

Puheenjohtaja Timo Soinin mukaan perussuomalaiset ei aio osallistua perhevapaamallien "huutokauppaan" omilla perhevapaaesityksillään. Soini torjui muun muassa kokoomuksen vaatimukset siitä, että perhevapaapäätöksiä kiiruhdettaisiin jo kevään puoliväliriiheen.

Perussuomalaisille tärkein perhevapaakysymys on ollut noin 341 euron kotihoidon tuen säilyttäminen ennallaan. Tukea saavista yli 90 prosenttia on naisia.

– [Perussuomalaiset] eivät hyväksy kotihoidontuen romuttamista, eikä ropelointia. Nykyinen malli mahdollistaa hyvin perheiden todellisen valinnanvapauden ja autonomian, Soini kirjoitti.

19.12. Juttuun lisätty, että vihreiden pitkän tähtäimen tavoite on edelleen 6+6+6 -malli.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus