Poliisi uhkasi hajottaa demokratiaa puolustavan mielenosoituksen Puolassa

Parlamentin ympärille kokoontuneet tuhannet mielenosoittajat tukkivat parlamentista ulos johtavat tiet.

Ulkomaat
puolan mielenosoitukset joulukuu 2016
Mielenosoittajat tukkivat Puolan parlamenttitalon ulospääsyn Varsovassa budjettiäänestyksen jälkeen. Maan oppositio on sanonut äänestyksen olleen laiton.

Puolassa tuhannet mielenosoittajat kokoontuivat perjantai-iltana parlamenttin johtaville porteille sen jälkeen, kun oppositio sanoi valtapuolueen hyväksyttäneen seuraavan vuoden budjettiesityksen perustuslain vastaisesti. Puhemies siirsi äänestyksen pois varsinaisesta istuntosalista, mikä esti mediaa seuraamasta äänestystä.

Poliisi kehotti parlamentin piirittäneitä mielenosoittajia hajaantumaan. Varhain lauantai-aamuna kovaäänisten kautta annetuissa varoituksissa mielenosoittajia uhattiin voimankäytöllä, elleivät he hajaantuisi, kertoi uutistoimisto Reutersin kuvaaja tapahtumapaikalta.

Parlamenttitalo oli uutistoimisto Reutersin mukaan satojen poliisien ympäröimä. Osalla heistä oli kumiluotien ampumiseen tarkoitettuja aseita.

Demokratiaa puolustavan KOD-liikkeen kutsumat mielenosoittajat huusivat ulospääsyteiden pysyvän tukittuina niin kauan, kunnes valtapuolueen puheenjohtaja Jaroslaw Kaczynski tulisi ulos ja kohtaisi heidät. Aiemmin kymmenet opposition kansanedustajat protestoivat lehdistönvapauksia maan parlamentissa rajoittavia suunnitelmia vastaan.

– Demokratia! Vapaa media! oppositiokansanedustajien kerrotaan uutistoimisto AFP:n mukaan huutaneen parlamentissa.

Kaczynski pääsi poistumaan parlamenttitalosta varhain lauantai-aamuna poliisin työnnettyä mielenosoittajia sivuun ajoreitiltä.

Videokuvaaminen kielletty?

Oppositioedustajien ja mielenosoittajien kritiikki kohdistuu myös valtaapitävän laki ja oikeus –puolueen näkemyksiin mediasta, koulutuksesta ja perustuslakituomioistuimesta.

Konservatiivisen puolueen suunnittelemat rajoitukset muun muassa rajoittaisivat pääsyn parlamentin lehdistöparvekkeelle vain kahdelle saman median edustajalle ja estäisivät video- ja valokuvien ottamisen. Tämä estäisi medioita muun muassa nauhoittamasta tilanteita, joissa kansanedustaja rikkoo sääntöjä ja äänestää poissaolevan kollegansa puolesta.

Uudistusten toteutuessa videomateriaalia parlamentista olisi mahdollisuus saada vain virallisen videopalvelun kautta. Toimittajien työskentely myös rajattaisiin erilliseen mediakeskukseen, eikä heillä olisi samanlaista pääsyä lainsäätäjien luokse kuin nykyisin.

Lähteet: AFP, Reuters

Päivitetty klo 5:15: Tieto Kaczynskin poistumisesta parlamentista.