Rauman lintuinfluenssatapaus varmistui – virustyyppi tappaa luonnonvaraisia lintuja

Evira on perustanut alueelle rajoitusvyöhykkeen taudin leviämisen ehkäisemiseksi.

lintuinfluenssa
Merikotka Heinola vapautus
Raumalta löytynyt kuollut merikotka kantoi lintuinfluenssaa. Kuvan merikotka ei liity tapaukseen. Juha-Petri Koponen / Yle

Raumalta löytyneeltä kuolleelta merikotkalta todettu lintuinfluenssa on varmistunut H5N8-tyypin lintuinfluenssaksi. Kyseessä on korkeapatogeeninen, eli korkeaa lintukuolleisuutta pahimmillaan aiheuttava virus.

Kyseessä on ensimmäinen Manner-Suomen lintuinfluenssahavainto. Aiemmin virustyyppiä on havaittu Ahvenanmaalla ja Paraisten Nauvossa sekä Maarianhaminassa lintutarhassa.

Merikotkan löytöpaikan lähistöllä sijaitsee paljon siipikarjatiloja.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on perustanut Raumalle 10 kilometrin päähän löytöpaikasta ulottuvan rajoitusvyöhykkeen. Siipikarjan ja -tuotteiden siirtoja rajoitetaan vyöhykkeellä. Kunnaneläinlääkäri tarkastaa vyöhykkeellä sijaitsevia siipikarjan pitopaikkoja.

Siipikarja vaarassa

Eviran ylitarkastaja Liisa Kaartisen mukaan levitessään taudin seuraukset voivat olla tuhoisia.

– Jos tautii pääsee leviämään isoon tuotantoyksikköön, linnut joudutaan lopettamaan. Siipikarjatiloille siitä seuraisi iso ruljanssi, Kaartinen toteaa.

Nyt leviävä H5N8-tyypin lintuinfluenssavirus ei ole aiheuttanut ihmisten sairastumisia. Tartunnan riski ihmiselle on hyvin pieni ja vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneen linnun kanssa.