Kuusikriisi vai muotovalio – sopivan joulukuusen valinnassa apu on lähellä

Isien ja lasten kuusenhakuretkellä oltiin varmoja, että valittu kuusi täyttää kriteerit myös kotona. Joulukuusikauppias antaa helpon vinkin kuusikriisin välttämiseksi.

joulukuuset
Joulukuusi koristeineen.
Joulukuusi koristeineen.Tuomo Rintamaa / Yle

Isien ja lasten yhteisellä joulukuusenhakuretkellä Laihialla tieto oikean kokoisesta ja muotoisesta kuusesta oli selvillä jo retkelle lähdettäessä. Pituutta sai olla jopa reilut kaksi ja puoli metriä ja tuuheutta sopivasti. Retkeläiset luottivat siihen, että valittu kuusi kelpaa myös kotona perheen makutuomareille.

– Tuuhea ja hyvännäköinen, siinä tärkeimmät kotoa saadut ohjeet. Aika suora kuusi löytyi tällä kertaa ja pituutta on kolmisen metriä. Sahataan ylimääräiset pois sitten kotona, Jouni Oikarainen sanoo.

Myös poikansa Emilin kanssa kolmatta kertaa seurakunnan järjestämällä kuusenhakuretkellä ollut Jarkko Rintala oli saanut perheen naisväeltä täyden luottamuksen kuusivalinnassa.

– Onhan se mukavaa kun saa luvan kanssa käydä kuusen kaatamassa. Sanomista ei ole tullut aikaisempina vuosina. Ehkä olisi voinut nyt vähän tuuheampi olla, Rintala nauraa.

Isä ja pojat kuusenhakuretkellä.
Isä ja pojat kuusenhakuretkellä.Tuomo Rintamaa / Yle

Kuusikriisin voi välttää

Vaasassa Palosaaren torilla joulukuusia kauppaamassa ollut Juho Berg tietää, että yhtä ja samaa kuusimallia ei asiakkaille kannata tarjota. 220 senttiä on kuitenkin tavallisin kuusen mitta. Perinteisen metsäkuusen rinnalla kaupaksi käy myös viljelty serbiankuusi.

Kuusikauppias Juho Berg ja serbiankuusi Palosaaren torilla Vaasassa.
Kuusikauppias Juho Berg ja serbiankuusi Palosaaren torilla Vaasassa.Tuomo Rintamaa / Yle

– Kaikenkokoisia kuusia menee ja erityisesti serbiankuuset ovat olleet nyt suosittuja. Se on hieman tuuheampi ja neulaset pysyvät ehkä hieman paremmin ja käpyjäkin voi olla enemmän, Berg sanoo.

Myös kuusikauppias tietää, että perheessä naisilla on usein viimeinen sana kuusivalinnassa.

– Useinhan se on niin että naisväki päättää, tosin herraväenkin pitää joskus sanoa sanansa.

Kuusikriisin välttämiseksi kauppiaalla on helppo neuvo, jos valintaa ei pääse tekemään yhdessä.

– Nykyäänhän pystyy puhelimella ottamaan kuvia ja lähettämään makutuomarille, Juho Berg opastaa.