Kiina palauttaa nappaamansa Yhdysvaltojen sukelluslaitteen – syyttää Yhdysvaltoja tapauksen ”kiihdyttämisestä”

Kiinan laivasto nappasi torstaina Yhdysvaltojen miehittämättömän sukelluslaitteen Etelä-Kiinan merellä.

Kiina
kartta
Yle Uutisgrafiikka

Kiina aikoo palauttaa Yhdysvalloille miehittämättömän sukelluslaitteen, jonka Kiinan laivasto otti haltuunsa Etelä-Kiinan merellä aiemmin tällä viikolla. Asian vahvistavat molempien maiden puolustusministeriöt.

Torstaina tapahtunut sukelluslaitteen kiinniotto sai aikaan diplomaattisen selkkauksen maiden välillä. Yhdysvallat lähetti Kiinalle virallisen protestin asiasta ja vaati, että Kiina palauttaa laitteen välittömästi.

Yhdysvaltojen puolustusministeriön Pentagonin mukaan sukelluslaite toimi laillisesti ja oli selvästi merkitty Yhdysvaltojen omaisuudeksi.

Amerikkalaisten viranomaisten mukaan laite keräsi tietoja muun muassa veden suolapitoisuudesta ja lämpötilasta, ja se napattiin juuri kun Yhdysvaltojen tutkimusalus oli tulossa noutamaan sitä.

Kiinan puolustusministeriö sanoo, että se aikoo palauttaa sukelluslaitteen ”asianmukaisella tavalla”. Samalla ministeriö syytti Yhdysvaltoja tapauksen ”kiihdyttämisestä”, jota se sanoo pitävänsä sopimattomana.

Jännitteitä Etelä-Kiinan merellä

Sukelluslaitteen haltuunottoa koskeva selkkaus on nostanut pintaan huolia Kiinan kasvavasta sotilaallisesta läsnäolosta Etelä-Kiinan merellä.

Tuoreiden satelliittikuvien perusteella Kiina on tuonut asejärjestelmiä seitsemälle keinotekoiselle saarelle, joita se on rakentanut Etelä-Kiinan merelle. Kasvavasta varustautumisesta kertoi yhdysvaltalainen ajatushautomo aiemmin tällä viikolla.

Lauantaina lusikkansa soppaan pisti myös Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump, joka syytti Kiinaa sukelluslaitteen varastamisesta ja kutsui tapausta ”ennenkuulumattomaksi”.

Trump on jo aiemmin kiristänyt maiden välisiä suhteita muun muassa syyttämällä Kiinaa valuuttakurssinsa manipuloinnista, uhkaamalla Kiinaa tuontitulleilla ja kyseenalaistamalla Yhdysvaltojen pitkäaikaisen Taiwanin-politiikan.

Lähteet: AFP, Reuters