Puolassa pahin poliittinen konflikti vuosikausiin — entinen ja nykyinen pääministeri napit vastakkain demokratianäkemyksissään

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk varoittaa Puolan hallitusta demokratian periaatteiden halveksumisesta

Puola
Demokratian puolustajien mielenosoitus Varsovassa lauantaina 17.12.2016.
Mielenosoitus Varsovan Sejmin edustalla lauantaina 17.12.2016. Mielenosoitukseen osallistui tuhansia journalisteja, oppositiopoliitikkoja ja kansalaisjärjestöaktivisteja.PAWEL SUPERNAK / EPA

Puolassa jo kaksi päivää jatkuneet, hallitusta vastustavat mielenosoitukset ovat paljastaneet jyrkän jakauman maan sisäisten demokratianäkemysten välillä. Vastakkain ovat hallitus ja oppositio, mutta myös EU ja Puolaa johtava Laki ja oikeus -puolue.

Entinen Puolan pääministeri, nykyinen Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk varoittaa demokratian olevan uhattuna Puolassa.

Tusk puhui tilanteesta lauantaina Wroclawissa, ja käytti puheessaan sanaa "diktatuuri" muistuttaessaan yleisöään Puolan kommunismin aikaisista, verenvuodatukseen päättyneistä poliittisista protesteista.

Jotkut mielenosoittajat ovatkin toistelleet perjantain ja lauantain mielenosoituksissa "solidaarisuutta", viitaten 1980-luvun kommunismin vastaiseen oppositioon.

- Vetoan nyt heihin, joilla on todellinen valta maassamme: kunnioittakaa perustuslain arvoja ja periaatteita, nykyisiä toimintamalleja ja hyviä käytäntöjä, Tusk sanoi ja jatkoi, että maan kaivaminen "eurooppalaisen demokratian mallin" alta altistaa Puolan "kaikille strategisille riskeille".

Hieman Tuskin puheen jälkeen Puolan pääministeri Beata Szydlo nimitti valtakunnallisessa televisiolähetyksessä oppositiota avuttomaksi ja sanoi, että Puola on vakaa demokratia.

- Oppositiopuolueet ovat ottaneet työkaluikseen levottomuuden ja turhautumisen, Szydlo sanoi ja peräänkuulutti dialogia ja vastuullisuutta.

Hallitus on syyttänyt oppositiota jopa vallankaappausyrityksestä. Puolan oppositiojohtajat ilmoittivat lauantaina, etteivät he aio purkaa saartoaan Puolan parlamentin pääaulan edustalta ja yllyttivät kansaa protestoimaan hallitusta vastaan, lehdistönvapauden puolesta.

Suurin poliittinen kriisi vuosikausiin

Mielenosoitukset saivat alkunsa perjantaina hallituksen aikeista rajoittaa tiedotusvälineiden pääsyä maan parlamenttiin Sejmiin.

Muutama kymmenen liberaalipuolue Kansalaisfoorumin (Platforma Obywatelska eli PO) jäsentä valtasi puhujakorokkeen. Puolueen johtaja Grzegorz Schetyna on ilmoittanut, etteivät he väisty paikalta muutamaan päivään.

Lauantaina parlamentin edustalle Varsovassa oli kerääntynyt arviolta 5000 ihmistä vaatimaan vapautta, tasa-arvoa ja demokratiaa. Puolan sekä EU:n lippuja heiluttaneet mielenosoittajat ovat pääasiassa liberaaleja kaupunkilaisia. Protesteja on nähty myös Krakovassa ja Lodzissa.

Oppositio haluaa, että perjantaina lehdistöltä suljettu budjettiäänestys järjestetään uudestaan, koska se pitää suljettujen ovien takana tapahtunutta äänestystä laittomana.

Puolaa johtavalla Laki ja oikeus -puolueella (PiS) on ehdoton enemmistö maan parlamentissa. Puolue tavoittelee vahvempia katolisia arvoja ja maan taloudellista riippumattomuutta. Puoluetta johtaa konkaripoliitikko Jaroslaw Kaczynski, joka nauttii suurta suosiota etenkin vähävaraisten puolalaisten keskuudessa, suurten kaupunkien ulkopuolella.

Käynnissä oleva tilanne on Puolan pahin poliittinen kriisi vuosikausiin. EU on arvostellut Puolaa lehdistönvapauksien polkemisesta.

_Lähteet: Reuters, AP _