1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lainsäädäntö

HS: Oikeuskansleri suomii hallituksen lainvalmistelua – "Ajoittain suuria perustuslaillisia ongelmia"

Ongelmia on ollut aiempienkin hallitusten lainvalmistelussa, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Oikeuskansleri Jaakko Jonkka. Kuva: Yle

Oikeuskansleri Jaakko Jonkka moittii Juha Sipilän (kesk.) johtaman hallituksen lainvalmistelua Helsingin Sanomien haastattelussa (siirryt toiseen palveluun). Jonkan mukaan joissakin hallituksen esityksissä on ollut ajoittain suuria perustuslaillisia ongelmia.

Jonkka sanoo haastattelussa, että ministeriöiden määrärahojen supistaminen on heikentänyt lainvalmistelua. Hänen mukaansa huolestuttavinta on kuitenkin se, että kiire ja poliittinen paine saattavat syrjäyttää hyvän lainvalmistelun periaatteet.

– Pidän täysin kestämättömänä, jos kiireellä ja poliittisella paineella edes yritetään perustella hyvän lainvalmistelun periaatteiden syrjäyttämistä, Jonkka sanoo.

Jonkka nostaa yhdeksi esimerkiksi hallituksen esityksen, jonka mukaan työttömille oleskeluluvan saaneille turvapaikanhakijoille olisi maksettu pienempää työttömyyskorvausta. Esitys kaatui, kun sen huomattiin olevan ristiriidassa perustuslain kanssa.

Nyt istuvassa hallituksessa ei ole yhtään juristia. Esimerkiksi oikeusministeriön entinen kansliapäällikkö Tiina Astola huomautti jo vuosi sitten Ylen haastattelussa, että hallitukseen tarvittaisiin juristi. Oikeusoppineen koulutuksen saanut ministeri saattaisi estää tilanteet, joissa on ongelmia lainsäädännön reunaehtojen ja aikataulujen kanssa.

Ongelmia on ollut aiempienkin hallitusten lainvalmistelussa.

Lue myös:Oikeuskansleri Jonkka rauhoittelee lainvalmistelukohua – "Ei liity ajankohtaista dramatiikkaa"