Venezuelassa valuuttakaaos – yleisin seteli lakkautettiin ja hyväksyttiin jälleen

Kolme lentokonelastillista uusia setelitä on kadoksissa. Presidentin mukaan syynä on "kansainvälinen sabotaasi".

Venezuela
Sadan bolivarin seteleitä.
Sadan bolivarin seteleitä.Miguel Gutierrez / EPA

Venezuelassa suuri osa kansasta on kuluneella viikolla jonottanut jopa päiväkausia saadakseen vaihtaa sadan bolivarin setelinsä muihin seteleihin.

Presidentti Nicolas Maduro päätti yllättäen viikko sitten, että Venezuelan yleisin setelityyppi, sadan bolivarin seteli lakkautetaan.

Maduro perusteli päätöstä rikollisten toiminnalla. Maduron mukaan rikollisilla on hallussaan valtava määrä, jopa useita varastorakennuksia täynnä kyseisiä seteleitä.

Päätöksen jälkeen kansalaiset alkoivat välittömästi vaihtaa seteleitä, mutta se osoittautui lähes mahdottomaksi, koska korvaavia seteleitä ei ollut.

Uudet 500 bolivarin setelit eivät ole vielä käytössä. Seteleitä tuoviin lentokoneisiin liittyy jonkinlainen ongelma, jota presidentti Maduro luonnehti "kansainväliseksi sabotaasiksi". Hän ei täsmentänyt, mistä oli kysymys.

Pääkaupungissa Caracasissa ja useissa muissa suurkaupungeissa on puhjennut levottomuuksia, koska ihmiset pelkäävät jäävänsä varattomiksi. Monet kaupat ovat joutuneet sulkemaan ovensa, koska kaupankäynti ei onnistu ilman käteistä valuuttaa, kertoo BBC (siirryt toiseen palveluun).

Eilen lauantaina Maduro taipui ja päätti lykätä sadan bolivarin setelien lakkautuksen tammikuun 2. päivään.

Venezuelan kansantalous on ollut jo vuosia pahoissa vaikeuksissa öljyn hinnan halpuuden ja tehottoman hallinnon takia. Bolivar on maailman nopeimmin arvoaan menettävä valuutta.

Sadan bolivarin seteli vastasi alkuvuodesta arvoltaan kymmentä Yhdysvaltain senttiä. Tällä hetkellä sen arvo on noin kaksi senttiä.

Lähteet: AP