Hyppää sisältöön

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja oikeuskanslerin ulostulosta: Todella huolestuttavaa

Jo se, että oikeuskansleri joutuu moittimaan hallituksen lainvalmistelua julkisuudessa, on vakava asia, katsoo perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie.

Annika Lapintie. Kuva: Pirjo Auvinen / Yle

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja, vasemmistoliiton kansanedustaja Annika Lapintie pitää huolestuttavana oikeuskansleri Jaakko Jonkan toteamusta siitä, että hallituksen esityksissä on ollut ajoittain suuria perustuslaillisia ongelmia.

Jonkka kertoi asiasta tänään sunnuntaina Helsingin Sanomissa (siirryt toiseen palveluun). Lehden mukaan aina edes oikeuskanslerin eli ylimmän laillisuusvalvojan näkemyksiä ei ole otettu huomioon.

Kolme Helsingin Sanomien haastattelemaa oikeustieteilijää pitää Jonkan kertomia ongelmia lainvalmistelussa ennenkuulumattomina.

– Jos Jonkan kertoma pitää paikkansa – ja varmaankin pitää – siitä, että hänen oikeuskanslerin virassa antamansa kommentit perustuslain vastaisuudesta eivät vaikuta lainvalmisteluun, niin kyllä se on aika ennenkuulumatonta ja todella huolestuttavaa, Lapintie sanoo Ylelle.

– Juuri sen takia oikeuskansleri seuraa valtioneuvoston työtä: että hän voi antaa omat huomautuksensa ja sitten valtioneuvosto noudattaa niitä niin, että eduskuntaan ei tulisi tietoisesti lähetettyjä asioita, jotka ovat perustuslain vastaisia, hän jatkaa.

Lapintie: Valmistelu voisi olla huolellisempaa

Lapintie pitää vakavana viestinä pelkästään jo sitä, että Jonkka joutuu tulemaan julkisuuteen ja esittämään tällaista kritiikkiä.

– Yhtä huolestuttavaa on myös se, mitä haastattelun yhteydessä todetaan, että kaikki asiat eivät ole tulleet perustuslakivaliokunnan käsittelyyn, jos niissä on ollut ongelmia.

Hän toteaa, että viime kädessä eduskunnan täysistunto päättää siitä, mitkä lakiesitykset lähetetään perustuslakivaliokuntaan.

– Siinä mielessä kaikki, missä on epäselvyyttä, pitäisi totta kai lähettää perustuslakivaliokuntaan.

– Minun mielestäni ei ole asianmukaista, että hallitus vetää esityksensä pois, jos jo asiantuntijakuulemisissa tulee ongelmia. Asianmukaisempaa olisi, että perustuslakivaliokunta saisi tehdä työnsä loppuun ja antaa rauhassa lausuntonsa – mikä lopputulema sitten onkin.

Hallitus on antanut eduskunnalle poikkeuksellisen paljon sellaisia esityksiä, joissa on ollut perustuslaillisia ongelmia, Helsingin Sanomat kirjoittaa.

– Ainahan perustuslakivaliokunnalla on ollut paljon työtä ja lausuntoja annettavanaan. Mutta lausuntoja on jo tänäkin vuonna käyty paljon läpi. Siinä mielessä ennakkotarkistelu hallituksen valmistelussa voisi olla huolellisempaa, Lapintie muotoilee arvionsa.

.
.