Puolassa presidentti ryhtyi sovittelemaan poliittista kriisiä – mielenosoitukset jatkuvat jo kolmatta päivää

Oppositio vastustaa Puolan konservatiivihallituksen suunnitelmia rajoittaa tiedotusvälineiden pääsyä parlamenttiin.

Puola
Mielenosoittajia perustuslakituomioistuimen edessä sunnuntaina 18. joulukuuta.
Mielenosoittajia perustuslakituomioistuimen edessä sunnuntaina 18. joulukuuta.Marcin Obara / EPA

Puolan presidentti Andrzej Duda yrittää liennyttää maan vuosikausiin pahinta poliittista kriisiä. Duda tapaa tänään, sunnuntaina oppositiopuolueiden edustajia. Presidentin on määrä tavata myös hallitsevan Laki- ja oikeus -puolueen johtaja Jaroslaw Kaczysnki, mutta tapaamispäivää ei ole sovittu. Duda nousi presidentiksi Laki- ja oikeus -puolueen ehdokkaana puolitoista vuotta sitten.

Presidentti on ilmaissut olevansa hyvin huolissaan tilanteesta, joka kärjistyi perjantaina hallitsevan konservatiivisen Laki- ja oikeus -puolueen sekä opposition kesken.

Laki- ja oikeus -puolue haluaa rajoittaa tiedotusvälineiden pääsyä parlamenttiin, mikä opposition mukaan on jälleen konservatiivihallituksen yksi toimi lehdistönvapauden ja demokratian nujertamiseksi Puolassa. Parisen kymmentä opposition kansanedustajaa pitää vastalauseena hallussaan parlamentin pääistuntosalin puhujakoroketta.

Protestin takia hallitus siirsi perjantaina budjettiäänestyksen pieneen istuntosaliin, minkä vuoksi oppositio pitää budjettiäänestystä laittomana.

Useita mielenosoituksia hallitusta vastaan

Samaan aikaan opposition tukijat osoittavat mieltään parlamenttitalon edustalla jo kolmatta päivää. Sunnuntaina pääosa mielenosoittajista kerääntyi perustuslakituomioistuimen edustalle. Mielenosoittajien joukossa oli myös kaksi Puolan entistä presidenttiä.

Lauantaina mielenosoitukset levisivät Varsovasta myös muualle Puolaan. Sunnuntaiksi on suunniteltu myös hallituksen kannattajien mielenosoitus.

Laki- ja oikeus -puolue nousi Puolassa hallitusvaltaan noin vuosi sitten. Sen toiminta on herättänyt arvostelua jo aiemmin, sillä konservatiivinen ja euroskeptinen puolue on kiristänyt Puolan aborttilakeja sekä muuttanut perustuslakituomioistuimen päätöksentekosääntöjä siten, että linjausten tekemiseen tarvitaan kahden kolmasosan enemmistö.

Myös EU on ollut huolissaan Puolan hallituksen toimista ja niiden vaikutuksesta demokratiaan.

Lähteet: Reuters, AP, AFP