1. yle.fi
  2. Uutiset

Alkavan viikon pääaiheet: Saara Aalto Suomeen, koululaiset joululomille ja VM kertoo taloudesta

Ensi viikolla valmistaudutaan joulun viettoon. Britannian X Factor -kilpailussa menestynyttä Saara Aaltoa odotetaan myös kotimaahan.

joululoma
Saara Aalto.
Saara Aalto.Beretta / Sims / REX / AOP

Saara Aalto kotikonnuille

Britannian X-Factor-ohjelman myötä maailmanmaineeseen noussut Saara Aalto palaa Suomeen näillä näkymin alkuviikosta.

Kiristyykö vai lientyykö Puolan tilanne?

Alkavalla viikolla seuraamme Puolan poliittista tilannetta, joka saattaa kiristyä tai lientyä – riippuen siitä, onnistuuko presidentti Andrzej Duda sovittelemaan opposition ja Laki ja oikeus -puolueen hallituksen välillä. Neuvotteluja on käyty tänään ja niitä on tarkoitus jatkaa vielä tänään ja huomenna.

Presidentti edustaa itse valtapuoluetta. Oppositio on osoittanut koko viikonlopun mieltään. Voi olla, ettei kiista ole nopeasti ratkottavissa. Kriisi kiertyy konservatiivisen Laki ja oikeus -puolueen omavaltaisen politiikan ympärille. Puolue päätti perjantaina rajoittaa toimittajien pääsyä parlamenttiin. Opposition mukaan kiellolla pyritään rajoittamaan vallankäytön julkisuutta ja lehdistönvapautta.

Mielenosoittajia perustuslakituomioistuimen edessä sunnuntaina 18. joulukuuta.
Mielenosoittajia perustuslakituomioistuimen edessä sunnuntaina 18. joulukuuta.Marcin Obara / EPA

Presidentin valitsijamiehet koolle Yhdysvalloissa

Yhdysvalloissa presidentin valitsijamiehet kokoontuvat maanantaina osavaltioissaan valitsemaan presidentin. Vaikka viime hetkill amerikkalaismedioissa on spekuloitu, että jotkut valitsijamiehet lipeäisivät ehdokkaansa takaa äänestämään toisin, republikaanipuolueen Donald Trumpin valinta tuskin vaarantuu. Hän sai 8. marraskuuta käydyissä vaaleissa taakseen selkeän valitsijamiesenemmistön, 306 valitsijaa Hillary Clintonin 232:ta vastaan.

Donald Trump
Donald TrumpAlbin Lohr-Jones / EPA

Asema-aukion pahoinpitely käräjäoikeudessa

Helsingin käräjäoikeus aloittaa keskiviikkona Asema-aukion pahoinpitelytapauksen pääkäsittelyn. Pahoinpitelijää epäillään törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Koululaiset pääsevät joululomalle ja jättijuna lähtee Ouluun

Koululaisten joululomat alkavat loppuviikosta. Ensimmäisten lomat alkavat keskiviikkona21. joulukuuta ja viimeisten perjantaina23. päivä. Koulujen penkeille tullaan takaisin tammikuussa, viimeistään 9. päivä.

Joulukoristepallo.
Henrietta Hassinen / Yle

Joulun menoliikenteen odotetaan olevan vilkkaimmillaan perjantaina iltapäivällä. Osana menoliikennettä Helsingin rautatieasemalta lähtee perjantaina kello 15.27 juna, jossa on peräti 1 500 matkustajaa. Määrä on rauhanajan suurin yhdessä junassa.

Myös eduskunta aloittaa lomansa tulevalla viikolla. Kansanedustajien raskaaseen istuntotyöhön tulee tauko keskiviikkona 21. joulukuuta viimeisen täysistunnon jälkeen. Periaatteessa eduskunta voi kokoontua vielä torstainakin, jos asioiden käsittely niin vaatii. Kevään istuntokausi alkaa helmikuun 2017 alussa.

Valtiovarainministeriö kertoo taloudesta juuri ennen joulua

Valtiovarainministeriö antaa taloudellisen katsauksensa torstaina 22. joulukuuta. Siinä käsitellään talousnäkymiä, talouspolitiikkaa ja julkista taloutta.

Lue seuraavaksi