1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ukraina

Ukrainan armeija: Viisi sotilasta kuoli yhteenotossa kapinallisten kanssa

Itä-Ukrainassa sunnuntaina tapahtunut yhteenotto Ukrainan armeijan ja Itä-Ukrainan kapinallisten välillä on verisin kuukausiin.

Kiovan keskustan kadulla on nähtävissä Itä-Ukrainan konfliktissa kuolleiden sotilaiden kuvat. Kuva: Roman Pilipey / EPA

Viisi Ukrainan joukkojen sotilasta on saanut surmansa yhteenotossa Venäjä-mielisten kapinallisten kanssa, kertoo Ukrainan armeijan tiedottaja Leonid Matjukhin uutistoimisto AFP:lle. Lisäksi kuusi sotilasta haavoittui.

Yhteenotto tapahtui sunnuntaina Itä-Ukrainassa, Donetskin alueella sijaitsevassa strategisesti tärkeässä Debaltseven kaupungissa. Kapinallisten kerrotaan iskeneen Ukrainan armeijan asemiin Debaltsevessa. Armeijan tiedottaja Matjukhinin mukaan kaksi tuntia kestäneessä tulitaistelussa käytettiin tykistötulta.

Ukrainan armeijan  mukaan sunnuntaina taistelussa kuoli 20 kapinallista ja 30 haavoittui. Sen sijaan Venäjän tukemien Itä-Ukrainan separatistien edustaja Eduard Basurin sanoi, että kaatuneiden määrä on epäselvä.

– En ole saanut tietoa uhrien määrästä, sanoi Basurin uutistoimisto AFP:lle.

Hän syytti välikohtauksesta Ukrainan armeijaa, joka yrittää vallata takaisin lähes kaksi vuotta sitten menettämiään alueita.

– Me lyömme heidät, Basurin uhkasi.

Debaltseve sijaitsee kapinallisten hallussaan pitämän Donetskin koillispuolella ja se on keskeinen liikenteen solmukohta Itä-Ukrainassa. Kaupungin kautta kulkevat liikenneväylät yhdistävät kapinallisten hallussaan pitämät Donetskin ja Luhanskin alueet.

Ranska, Saksa, Venäjä ja Ukraina allekirjoittivat helmikuussa 2015 Minskin sopimuksen, jonka tarkoituksena oli lopettaa taistelut Itä-Ukrainassa. Taistelujen osapuolet ovat kuitenkin toistuvasti rikkoneet tulitaukosopimusta, ja yhteenotot ovat jatkuneet.

Lähteet: AFP