Herätys: Zsa Zsa Gabor on poissa, Betoniteollisuus kommentoi lujuusongelmia ja Tieteen tila -katsaus julki

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Kallaanvaaran silta Kemijärvellä.
Betoniteollisuus ry:n toimitusjohtaja kommentoi tänään Yle Uutisissa betonin lujuusongelmia.Jorma Korhonen / Yle

Mikä on tieteen tila Suomessa?

Onko suomalainen tutkimus tarpeeksi vaikuttavaa? Riittääkö meillä tukijoita ja rahaa korkealaatuiseen tieteen tekemiseen kansainvälisesti verrattuna? Suomen Akatemia julkistaa tänään Tieteen tila 2016 -katsauksen, jossa tarkastellaan muun muassa tieteellisen tutkimuksen resursseja ja laatua. Yle kertoo tänään katsauksen keskeiset tulokset.

Kovaa puhetta pehmeästä betonista

Betoniteollisuus ry:n toimitusjohtaja Jussi Mattila myöntää Ylen Kova talous -haastattelussa, että rakennustyömailla havaitun betonin lujuusongelmat rasittavat koko alan mainetta. Maineriskin lisäksi ala kärsii rankan kilpailun aiheuttamista matalista tuotoista.

Zsa Zsa Gabor on poissa

Hollywoodin legendaarinen seurapiirikaunotar ja näyttelijä Zsa Zsa Gabor on kuollut 99-vuotiaana. Hän olisi täyttänyt helmikuun 6. päivänä 100 vuotta. Gabor teki urallaan lähes 80 elokuva- tai tv-roolia.

Zsa Zsa Gabor kuvattuna Münchenissä vuonna 1986.EPA / STF

Presidentin valitsijamiehet koolle Yhdysvalloissa

Yhdysvalloissa presidentin valitsijamiehet kokoontuvat tänään maanantaina osavaltioissaan valitsemaan presidentin. Vaikka viime hetkillä amerikkalaismedioissa on spekuloitu, että jotkut valitsijamiehet lipeäisivät ehdokkaansa takaa äänestämään toisin, republikaanipuolueen Donald Trumpin valinta tuskin vaarantuu.

Hän sai 8. marraskuuta käydyissä vaaleissa taakseen selkeän valitsijamiesenemmistön, 306 valitsijaa Hillary Clintonin 232:ta vastaan.

Mielenosoitukset jatkuvat Puolassa

Puolassa presidentti Andrzej Dudan on tarkoitus jatkaa tänään maanantaina sovittelua opposition ja Laki ja oikeus -puolueen hallituksen välillä. Neuvotteluja on käyty sunnuntaina ja Ylen EU-kirjeenvaihtajan Petri Raivion mukaan tilanne on pahasti jumissa.

Konservatiivisen Laki ja oikeus -puolue päätti perjantaina rajoittaa toimittajien pääsyä parlamenttiin. Opposition mukaan kiellolla pyritään rajoittamaan vallankäytön julkisuutta ja lehdistönvapautta.

Tuhannet osoittivat mieltään Varsovassa 13. joulukuuta 2016.
Tuhannet osoittivat mieltään Varsovassa 13. joulukuuta 2016. AOP