Muutosten tuulten tuiverruksessa kemiläinen kioski laajenee hotelliksi

Usea lakimuutos on heikentänyt kioskikaupan edellytyksiä. Kemissä muutoksen haasteeseen vastataan laajentamalla kioski hotelliksi.

hotellit
Syväkankaan kioski laajentaa.
Yrittäjä Kimmo Lammin tulevaisuuden toiveena on, että kioskiin rakennetaan toinen kerros ja viereen tuleva hotelli ja kioski yhdistetään toisiinsa. Risto Koskinen / Yle

Kioskikauppaa koskeviin lakimuutoksiin sopeutuminen edellyttää toiminnan muutosta. Kemiläisen Syväkankaan Kioskin yrittäjä Kimmo Lammi kertoo, että monet muutokset ovat heikentäneet kioskin toimintaedellytyksiä.

Hän listaa, että kymmenen viime vuoden aikana kioskikauppaa ovat rasittaneet Veikkauksen ikärajamuutos ja mainoskielto, oluen valmisteveron muutokset ja viimeisimpänä kauppojen aukioloaikojen vapauttaminen.

– Olen kuitenkin vapaan aukiolon kannattaja, vaikka se on koskettanut meitä liikevaihdollisesti väärään suuntaan. Mutta jokaisen on sopeuduttava. Tuleen ei saa jäädä makaamaan. Pitää tehdä asioita eri lailla, Lammi toteaa.

Kioskiin vastaanotto ja ruokailu

Syväkankaan Kioski on laajentumassa hotelliksi. Tavallaan Lammi tarttui hetkeen, vaikka toisaalta uudistumista oli pohdittu jo vuosia.

– Tässä on monta vuotta mietitty uusia kuvioita. Vuosi sitten haimme kioskin paikalle asemakaavamuutosta, joka mahdollistaisi matkailualan toimintaa. Se kuitenkin venyi. Sitten viereinen kerrostalo eli vanha Toivolan toimitalo oli myytävänä ja tartuimme siihen, Lammi kertoo.

Kemin tekninen lautakunta on laittanut kioskia koskevan kaavan nähtäville. Lammi aikoo siis muuttaa kioskin viereisen talon hotelliksi. Kioskiin tulee vastaanotto ja ruokailu. Tällä hetkellä kioskista saa grilliruokaa.

– Kioski muuttuu aika lailla maaliskuun puoliväliin mennessä. Pienennämme varastotilaa. Asiakaspaikkojen määrä nousee kolmestakymmenestäviidestä kahdeksaankymmeneenviiteen ja meille tulee ihan kunnon keittiö.

Hotelli valmistuu syksyllä

Lammi arvelee, että entisen Toivolan purkutyöt käynnistyvät helmikuun alussa.

– Mutta muutama asia on vielä selvitettävänä. On urakkalaskentaa, tarjouspyyntöjä ja kuvissakin on vielä muutettavaa. Toive on, että maalis-huhtikuussa pääsisimme varsinaiseen rakentamistoimintaan, joka on neljän kuukauden prosessi. Sen jälkeen hotellin infran rakentaminen vie noin kaksi kuukautta.

Jos kaikki menee putkeen, niin kehittäminen jatkuu. Uusi kaava esimerkiksi nostaa kioskin rakennusoikeuden yhdestä kerroksesta kahteen.

– Jos pääsemme vielä laajentamaan, niin kioski tulee kahteen kerrokseen ja hotelli ja kioski yhdistetään toisiinsa. Silloin aamupalalle voisi tulla lämmintä tilaa pitkin, Lammi visioi kauemmaksi ulottuvia mahdollisuuksia.