yle.fi-etusivu

Grahn-Laasonen lainvalmistelukohusta: On ilmiselvää, että perusoikeuksia tulee kunnioittaa

Opetus- ja kulttuuriministerin mukaan oikeuskanslerin näkemykset otetaan kyllä huomioon lainvalmistelussa. Oikeuskansleri oli sunnuntaina aiheesta eri mieltä.

lainsäädäntö
Ministeri Sanni Grahn-Laasonen vieraili Aamu-tv:ssä kommentoimassa hoitovapaan lisäksi myös syytöksiä hallituksen liian kiireisestä lainvalmistelusta sekä lasten pisa-tuloksista.
Ministeri Sanni Grahn-Laasonen vieraili aamu-tv:ssä kommentoimassa hoitovapaan lisäksi myös syytöksiä hallituksen liian kiireisestä lainvalmistelusta sekä lasten pisa-tuloksista.

Keskustelu lainvalmistelun kipukohdista sai alkunsa, kun oikeuskansleri Jaakko Jonkka moitti eilen Helsingin Sanomissa hallituksen esityksiä (siirryt toiseen palveluun) suurista perustuslaillisista ongelmista.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) sanoo, että hallitus ei tingi oikeusvaltion periaatteista kiireen tai poliittisen paineen vuoksi.

– Ei missään tapauksessa, eikä varmaan mikään hallitus Suomessa. Tietenkin keskustelu tulee ottaa erittäin vakavasti. Itselläni on hyvät kokemukset oikeuskanslerin kanssa tehtävästä yhteistyöstä, sanoo ministeri Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Hänen mukaansa keskustelu lainvalmistelun tilasta on kuitenkin tarpeellista.

– Kyllä niitä [ylimmän laillisuusvalvojan näkemyksiä] otetaan huomioon. Perusoikeuksia Suomessa tulee aina kunnioittaa, se on ilmiselvä lähtökohta.

Riippumaton arviointielin käy hankkeet läpi

Siihen Grahn-Laasonen ei kuitenkaan ota kantaa, oliko Jonkan väite suomalaisen lainvalmistelun tasosta epätosi.

– Ehkä hän voi itse avata ajatteluaan tarkemmin. Hänhän viittasi lainvalmisteluun jo useamman hallituksen ajalta. Tämä hallitus on jo tähän liittyen toiminut, erityisesti vaikutusarvioita on pyritty parantamaan ja täsmentämään. On myös perustettu riippumaton arviointielin, joka käy suurimmat lakihankkeet läpi.

Ministeri ei osaa sanoa yhtä yksittäistä syytä lainvalmistelun kiireeseen.

– Hallituskausi on rajallinen ja sinä aikana halutaan saada tuloksia aikaan ja Suomi kaipaa uudistamista. Se ei tietysti voi tarkoittaa sitä, että lain valmistelussa kiirehdittäisiin. Laatu ei saa kärsiä, Grahn-Laasonen toteaa.

Lue tästä, miten kokeneet virkamiehet kuvailevat lainvalmistelun ongelmia