1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Posio

Posion Murtotuulen tuulivoimapuisto vastatuulessa

Kaksi kaavasta päättänyttä oli jäävejä. Tuulivoimaloita suunnitteleva yhtiö miettii, mitä tekee seuraavaksi.

Posiolle suunnittellut tuulivoimalat maksaisivat arviolta 120-150 miljoonaa euroa. Kuva: Vesa Vaarama / Yle

Posion Murtotuulen tuulivoimapuisto on ajautunut vaikeuksiin. Pohjois-Suomen hallinto-oikeus kumosi tuulivoimapuiston kaavan viime viikolla, koska kaavaa oli käsittelemässä kaksi esteellistä päättäjää.

Päättäjät olivat valmistelemassa tuulivoimakaavaa, vaikka toinen heistä, toimintaympäristölautakunnan puheenjohtaja Heikki Maaninka (kesk.) oli maanomistajan eli Posion yhteismetsän hoitokunnan jäsen ja toinen, kunnanhallituksen puheenjohtaja Olavi Lehtiniemi (kesk.) hoitokunnan varajäsen.

Hallinto-oikeuden mukaan kaavoituksen erityispiirteiden vuoksi esteellisyyden vaikutus ulottuu lähtökohtaisesti koko kaavaratkaisuun. Oikeus toteaa, että yhteismetsälle on ollut odotettavissa mahdollisia taloudellisia hyötyjä voimaloiden rakentamisesta.

Kolme mökkiläistä valitti kaavasta hallinto-oikeuteen.

Kohtalo auki

Tuulivoimaloita suunnitteleva sijoitusyhtiö Taaleri ei ole vielä päättänyt, mitä se aikoo Posiolla tehdä. Se joko valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen tai kaavoitustyö on aloitettava alusta.

– Seuraavaksi istumme samaan pöytään Posion yhteismetsän ja kunnan kanssa ja neuvottelemme, miten edetään, johtaja Erkki Kunnari Taalerista sanoo.

Kunnari ei ala arvioimaan, koska tuulivoimaloiden rakentaminen Posiolla voisi alkaa. Sen hän kuitenkin myöntää, että kaavan kaatuminen hallinto-oikeudessa ainakin hidastaa hanketta.

Taaleri suunnittelee Posiolle 24:ää tuulivoimalaa Posion yhteismetsän maille. Kysymys on isosta investoinnista, sillä niiden rakentaminen maksaisi noin 120-150 miljoonaa euroa. Osa alueen mökkiläisistä vastustaa hanketta.