Kauneimmissa joululauluissa kerätään kolehtia tekstiviestillä – seurakunnissa kokeillaan korttimaksua

Laki estää seurakuntia keräämästä kolehtia tekstiviestillä, mutta maksupäätteistä kaavaillaan apua rahan keräämiseen.

lahjoitukset
kolehtihaavit kirkko kristinusko kolehtihaavi kolehti
Soila Ojanen / Yle

Useissa Kauneimmat joululaulut -tapahtumissa kolehtiin voi osallistua tekstiviestillä.

Liperin seurakunnan kappalainen Tiina Åkerfeldt kertoo, että kyseisessä tilaisuudessa hän antaa kirkkokansalle luvan ottaa puhelimet esiin, kun kolehdin kerääminen alkaa.

Virsitaululle on valmiiksi asetettu puhelinnumero ja Åkerfeldt kertoo ohjeet, kuinka lahjoitus onnistuu.

Kappalainen muistelee, että tekstiviestikolehtiin osallistumiseen on ohjeistettu Liperin Kauneimmissa joululauluissa muutaman vuoden ajan.

– Omat kokemukset ja palaute ovat olleet hyviä. Niin harvalla on nykyisin käteistä mukanaan, Åkerfeldt sanoo.

Jumalanpalveluksissa puhelimet pidetään vielä piilossa

Åkerfeldt kertoo, että puhelimien näppäily Kauneimpien joululaulujen aikana ei ole aiheuttanut ylimääräistä häiriötä.

Hän toivookin, että tekstiviestikolehti otettaisiin mukaan myös muihin kirkon tapahtumiin, kuten sunnuntain jumalanpalveluksiin.

Tämä ei kuitenkaan ole nykyisen rahankeräyslain mukaan mahdollista. Lain perusteella seurakunnille vain kolehdin kerääminen on sallittua ja sitä saadaan kerätä vain seurakunnan tilaisuudessa ja tilaisuuteen osallistuvilta.

Pankkikorttimaksaminen kokeilussa

Tekstiviestilahjoituksissa lahjoituspaikka voi olla missä tahansa, jos numero on tiedossa.

– Seurakunta ei saa yleistä rahankeräyslupaa. Sen sijaan yhdistykset, kuten lähetysjärjestöt toki saavat, kirkkohallituksen taloussuunnittelupäällikkö Pasi Perander kertoo.

– Esimerkiksi Liperissä Kauneimpien joululaulujen tekstiviestilahjoittaminen on täytynyt olla Suomen Lähetysseuran keräysluvan ja tekstiviestilahjoitusnumeroiden alaista ja mukaista, Perander jatkaa.

Tekstiviestin sijaan pankkikorttimaksaminen saattaa tulla mukaan jumalanpalveluksiin. Mahdollisuutta maksaa kolehti kortilla on jo kokeiltu muutamissa seurakunnissa.

Lisäksi ainakin neljä helsinkiläista seurakuntaa aloittaa vuodenvaihteessa muutaman kuukauden kestävän pankkikorttikokeilun.

Tekstiviestilahjoittaminen kasvattaa suosiotaan

Kauneimmat joululaulut -tapahtumissa kolehti kerätään Suomen Lähetysseuran työlle. Vuosittain kauneimmat joululaulut keräävät noin miljoona euroa hyväntekeväisyyteen.

– Perinteisen kolehdin osuus on tästä noin 80 prosenttia. Vuosittain tekstarilahjoitusten määrä on hiljalleen kasvanut. Tekstarilahjoittajia on useampi tuhat joka joulukuu, keräys- ja kampanjapäällikkö Henriika Lindroos Suomen Lähetysseurasta kertoo.

Tänä vuonna lahjoitukset menevät Lähetysseuran työhön unohdettujen lasten parissa. Lahjoituksilla orpolapset, vammaiset lapset ja muutoin syrjään sysätyt saavat tukea ja mahdollisuuden koulutukseen.