"Ihan väärä paikka" – päättäjät torppaavat Bauhausin tulon Vallilan Konepajalle

Kaikki kolme suurinta puoluetta vastustavat suunnitelmia. Vihreiden Osmo Soininvaaran mielestä rautakauppa on tervetullut Herttoniemeen.

Helsinki
Tapahtuma Brunolla
Niklas Nabb / Bruno

Tavaratalo Bauhausin mahdollisuudet saada iso myymälä Helsingin Vallilaan hupenevat. Toteutuakseen uusi myymälä vaatisi poikkeusluvan asemakaavaan.

Helsingin kolme suurinta poliittista ryhmää vastustavat suunnitelmia. Käytännössä hankeen kaatuminen kaupunkisuunnittelulautakunnassa on jo varmaa.

VR haluaa muuttaa ison osan omistamastaan, erilaisten kulttuuritapahtumien, kirpputorin ja kahviloiden valtaamasta konepajasta Bauhausin myymäläksi.

Vallilan asukkaat ja muut kaupunkiaktiivit vastustavat hanketta kovaäänisesti. Kaupunginsuunnittelulautakuntaan on satanut kulttuuritoiminnan säilyttämistä Brunossa ajavia huomautuksia.

Soininvaara: Bauhausin myymälä Herttoniemeen

Monissa vaaleissa menestynyt kansanedustajaOsmo Soinivaara pitää Ylen Vaaligalleriaa hyvin demoraattisena ja Ylen tehtävään sopivana ideana.
Osmo Soininvaara näkisi mielellään Bauhausin myymälän Herttoniemessä.Yle

Lautakunnan varapuheenjohtaja, vihreiden Osmo Soininvaara pitää suunniteltua paikkaa ”ihan vääränä’”. Hän toivottaa Bauhausin tervetulleeksi esimerkiksi Herttoniemeen.

– VR ja Bauhaus voisivat harkita esimerkiksi Herttoniemen teollisuusaaluetta, jossa alueelle on vaikea löytää mitään muutakaan käyttöä, sanoo Soininvaara.

Soininvaara haluaisi, että kaupunki ja Bauhaus etsisivät yhteistyössä myymälälle sopivan paikan.

– Bauhaus pitäisi kyllä saada Helsinkiin, mutta ei ihan tuohon paikkaan, Soininvaara sanoo.

Hanke kaatunee tiistaina, tai viimeistään tammikuussa

Soininvaara arvoi, että Vallilan Konepajan tulevaisuus jää todennäköisesti tiistain kokouksessa pöydälle. Toinen vaihtoehto on, että se kaadetaan siltä istumalta yksimielisesti.

Myös kaupunginsuunnittelulautakunnan demarijäsen Heta Välimäki vastustaa suurta myymälää Brunon tilalle. Suunnitellun myymälän mittakaava on hänen mukaansa alueelle liian suuri.

– Kyllä pienelle Bauhausille on varmasti tilaa konepaja-alueella, mutta näin massiivinen rakennelma muuttaisi liikaa alueen luonnetta, linjaa Välimäki.

Samoilla linjoilla vihreiden ja SDP:n kanssa on kokoomus. Kaupunginsuunnittelulautakunnan puheenjohtaja Risto Rautava (kok.) arvioi sunnuntaina Helsingin Sanomille (siirryt toiseen palveluun), ettei usko hankkeen menevän läpi lautakunnassa.

Jos asia jää kaupunginsuunnittelulautakunnassa tiistaina pöydälle, kaatunee se viimeistään seuraavassa, tammikuun puolivälissä pidettävässä kokouksessa.