1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Allerginen joululle – kukat, hajuvedet ja jouluruoat saattavat vaarantaa joulun

Ruoka-aineista vaarallisimpia ovat pähkinä ja kala, mutta myös kukat ja tuoksukynttilät voivat aiheuttaa ikäviä allergiaoireita. Tärkeintä on huomioida yliherkkyydet etukäteen.

terveys
Riisipuuro.
Henrietta Hassinen / Yle

Joulun tunnelma rakentuu pitkälti tuoksujen ja jouluisten herkkujen varaan. Allergikkojen, astmaatikkojen ja yliherkkyyksistä kärsivien pitää kuitenkin vältellä useita jouluisia asioita.

Ruoka-aineista hankalimpia ovat pähkinä ja kala. Vahvasti allerginen ihminen voi saada niistä hengenvaarallisen reaktion.

Joskus allergisoiva ruoka muuttuu turvalliseksi, kun sen kypsentää. Moni allergikko uskaltaa esimerkiksi syödä kypsennettyä porkkanaa.

Raakaa omenaa sisältävästä rosollista on kuitenkin pakko kieltäytyä.

Pohjois-Savon Allergia- ja Astmayhdistyksen toiminnanjohtaja Titta Kekäläinen on allerginen pähkinälle, mantelille ja raa'alle omenalle sekä porkkanalle. Hän ei voi siis syödä muun muassa marsipaania tai suklaata, jossa voi olla pähkinää.

Rosollista Kekäläinen nauttii mielellään, sillä hänen äitinsä tarjoilee herkun "komponenteissa".

– Kaikki ainekset ovat erillään ja jokainen voi niistä koota itselleen oman rosolliannoksen, Kekäläinen paljastaa.

Joulukukat pannaan?

Allergia- ja astmaneuvoja Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta huomauttaa, että tuoksuherkkä saattaa saada allergisia oireita esimerkiksi kukista, hajuvesistä tai vaikkapa tuoksukynttilöistä.

– Oireet voivat olla niin voimakkaita, ettei henkilö pysty olemaan samassa tilassa oireiden aiheuttajan kanssa. Ihmiset reagoivat erilaisiin hajuihin eri tavalla, Vuorenmaa muistuttaa.

Joulukukista hyasintti on monelle hajuherkälle hankala kasvi, sillä sen tuoksu on todella voimakas. Vienosti tuoksuva joulutähti puolestaan aiheuttaa oireita astmaatikolle, sillä siitä irtoaa maitiaisnestettä hengitysilmaan.

Ratkaisemme tilanteen niin, että kukkia siirrellään toiseen huoneeseen.

Titta Kekäläinen

Hajuherkän ei kuitenkaan tarvitse viettää täysin kukatonta joulua. Turvallisempia kasveja ovat muun muassa amaryllis, tulppaani, tulilatva, atsalea ja jouluruusu.

Titta Kekäläinen kärsii hengenahdistuksesta, mikäli lähettyvillä on liikaa hyasintteja.

– Sisareni tykkää niistä todella paljon. Ratkaisemme tilanteen niin, että kukkia siirrellään toiseen huoneeseen. Perheessäni on opittu elämään allergioiden kanssa, Kekäläinen summaa.

Kekäläinen kannustaa allergikkoja varautumaan mahdollisiin yllätyksiin: allergialääkkeet on hyvä pitää mukana joulun riennoissa. Vakavasti allergisen on muistettava myös EpiPen eli vakavien allergisten shokkireaktioiden ensiapuun tarkoitettu pistos.

– Muistakaa joulumieli! Ei nosteta näitä allergia-asioita joulupöytään ja turhaan esille. Nautitaan ennemmin yhdessäolosta toisia ymmärtäen, Anne Vuorenmaa lisää.

Lue seuraavaksi