Kylmä suihku ja steariinia – näin joulukuusi kestää loppiaiseen

Mitä tuoreempi kuusi, sitä pidempään se kestää. Tärkeää on hyvä imupinta ja runsas vedensaanti. Liikaa kuusta ei kuitenkaan kannata leikkoa.

joulukuuset
Kultaisilla koristeilla koristeltu joulukuusi.
Sari Törmikoski / Yle

Moni pakkaa loppiaisena joulukoristeet takaisin laatikoihin ja vie joulukuusen pois. Joulupuuseuran puheenjohtajan Juha Ruuskan mukaan joulukuusen saa helposti kestämään koko joulun ajan, mikäli kuusi on tuore. Joulupuuseura ohjeistaa, että puu saa olla kaadettu aikaisintaan neljä viikkoa aikaisemmin.

– Se ei saa olla marraskuun puolella kaadettu, Ruuska toteaa.

Ruuska itse ryhtyy kaatamaan joulukuusia itsenäisyyspäivänä.

Hyvä imupinta tärkeä

Ennen kuin kuusi kannetaan sisälle, on tärkeää tehdä esivalmisteluita. Ensin on tarkastettava kuusen tuleva paikka. Joulukuusta ei kannata sijoittaa lämpöä tuottavien esineiden, kuten patterin tai takan viereen.

Myös kuusen korkeus kannattaa tarkastaa ennalta. Jos latvan viimeinen vuosikasvu on pitkä eli ylhäälle ei ole kertynyt oksia, voi kuusta lyhentää latvasta. Tällöin leikkauskohta kannattaa kuitenkin valella kynttilän steariinilla, jotta kuusi ei haihduta vettä.

– Leikkauskohta toki pihkoittuu, mutta jos paksu kasvu on ollut siinä viimeisenä vuonna, niin saattaa olla, että se lähtee sieltä haihduttamaan, Ruuska kertoo.

Ruuska on kuullut steariininiksin jo 1990-luvulla kuusenmyyjältä. Kuusen harottavia oksia ei kuitenkaan pitäisi leikata liikaa, koska se kuivattaa kuusta lisää.

Joulukuusessa tärkeää on myös kannan hyvä imupinta. Varresta kannattaa sahata pari kolme senttimetriä pois, jotta puu saa juotua kunnolla vettä.

– Siihen on kuitenkin muodostunut pihkaa ja se estää sen vedensaannin. Tuore sahauspinta on erittäin tärkeä, Ruuska kertoo.

Vettä, vettä, vettä

Ensimmäisten päivien aikana joulukuusi juo litratolkulla vettä. Mikäli se jää hetkeksikään ilman vettä, tapahtuu pihkoittuminen. Veden tarve vähenee ajan mittaan.

Vaikka kuusesta leikkaakin imupinnan, ei kaarnaa kuitenkaan saa poistaa. Ruuska suositteleekin ostamaan tarpeeksi suuren kuusenjalan, johon kuusi mahtuu.

– Nykyaikaisissa kuusenjaloissa on jo niin iso tila, että sinne mahtuu viljeltykin joulukuusi. Joillakin on kuitenkin muistona isoäidin ja isoisän vanhoja valurautaisia, todella kapeita joulukuusenjalkoja. Jos sortuu veistelemään sitä kuusen runkoa, niin se estää kyllä vedensaantia, Ruuska kertoo.

Tämän joulun lauha sää ei näytä tuottavan ongelmia kuusen sisäänviennin kanssa. Mikäli pakkanen kuitenkin paukkuisi kovaa, täytyisi varata aikaa kuusen sulattamiseen.

– Puuta täytyisi sulatella puolilämpöisessä tai viedä se kylmän suihkun kautta sisään, että puulle ei tule liian kovaa stressiä, Ruuska kertoo.

Kotimainen kuusi kestää

Näiden ohjeiden kanssa Ruuska ei ole epäonnistunut kertaakaan. Ruuskan mukaan "perjantaiyksilöitäkin" joulukuusista kuitenkin löytyy. Kuusta ostaessa kannattaa selvittää, onko puu kotimainen ja milloin se on kaadettu.

– Market-kuusista olen kuullut monelta, että ovat olleet pettyneitä, kun puu ei lähtenyt imemään vettä ja on varissut sitten jo jouluaaton tienoilla, Ruuska kertoo.

Perimätiedon mukaan joulukuusi tulisi kaataa nousevan kuun aikaan, sillä nesteen kiertosuunta puussa vaihtuu täysikuun aikaan. Sen jälkeen kaadettu kuusi karistaa neulasensa helpommin. Täysikuu oli tänä vuonna 14. joulukuuta.

– Olen aina yrittänyt olla tässä diplomaattinen, että se uskoo siihen, ken haluaa. Kyllä vanhoissa uskomuksissa jotain perää on varmaankin, mutta itse pidän tärkeimpänä, että puu on tuore. Se takaa kestävyyden paremmin kuin kuun ajat, Ruuska kertoo.