Hyppää sisältöön

Hyvä kuoro ei synny itsestään – Marjaana Turunen ei kyllästy gospeliin

Lahden Gospelkuoron johtajan Marjaana Turusen mielestä kuoro vaatii vahvan johtajan. Huipputuloksiin pääsy edellyttää johtajalta tiukkaa otetta.

Kuva: Mikko Tuomikoski / Yle

Kuorolaisten posket hehkuvat innosta punaisina ja laulu raikaa rattoisasti Salpausselän kirkossa, kun kanttori Marjaana Turunen harjoittaa Lahden laulamattomien kuoroa.

Lahden laulamattomien kuoro on yksi Marjaana Turusen johtamista neljästä kuorosta, joista tunnetuin on Talent Suomi-kisan finaaliin yltänyt Lahden Gospelkuoro.

Musiikki on ollut tärkeä osa Turusen elämää pienestä pitäen.

– Lauloin Beatlesia jo 4-vuotiaana, vaikken sanoista vielä mitään ymmärtänytkään, naurahtaa Turunen.

Innostus kirkkomusiikkiin ja kanttorin ammattiin syttyi rippileirin jälkeen.

– Kanttori pyysi minua sijaiseksi, kun olin soittanut pianoa. Silloin pääsin käsiksi urkuihin ja innostuin kirkkomusiikista.

Sibelius-Akatemiasta kanttoriksi

Koska ammatinvalinta oli jo tehty, oli itsestään selvää, että lukion jälkeen opinnot jatkuivat Sibelius-Akatemiassa, josta Turunen valmistui musiikin maisteriksi 1990.

Suomen kanttori-urkuriliiton hallitus on valinnut Turusen Vuoden kanttoriksi 2012. Valinnan perusteluissa mainittiin muun muassa, että Marjaana Turunen on innostava kuoronjohtaja, joka on vetänyt mukaan seurakunnan toimintaan alati kasvavan joukon uusia kuorolaisia.

– Kanttorin viran ohjesäännössä sanotaan, että kanttori vastaa seurakunnan musiikkielämästä ja -kasvatuksesta. Kuorotoiminta sopi tähän tietysti hyvin luontevasti, kertoo Turunen.

Turusella on tänä päivänä neljä kuoroa johdettavanaan: Lahden Gospelkuoro, PreGo-naiskuoro, Lahden laulamattomien kuoro sekä ammattilaisista koostuva kuoro, joka kootaan aina tarpeen mukaan.

Lahden Laulamattomien kuoro on tarkoitettu laulajille, jotka ovat aina halunneet laulaa, mutta jotka eivät ole uskaltaneet tai päässeet aiemmin kuoroon.

PreGo tarjoaa nimensä mukaisesti johdatusta gospelmusiikkiin ja Lahden Gospelkuoro on tasoltaan vaativampi kuoro, johon päästään koelaulun kautta.

Kuoronjohtaja Marjaana Turunen ja taustalla tapahtuman juontaja Mikko "Peltsi" Peltola Lahden Gospelkuoron joulukonsertin harjoitusten tunnelmavalaistuksessa. Kuva: Mikko Tuomikoski / Yle

Laulamaton ei tarkoita laulutaidotonta

Lahden Laulamattomien kuoroon on haalittu sellaisia yli 50-vuotiaita ihmisiä, joissa kytee halu laulaa, mutta jotka ovat syystä tai toisesta olleet laulamatta.

– Jotkut on lannistettu näissä kuuluisissa koulun yksinlaulukokeissa. Toisille on esimerkiksi kotona naurettu ja vaiennettu sitä kautta, kertoo Turunen.

Olen kaivanut heistä esiin rohkeuden laulaa. Nyt 99 prosenttia kuorosta osaa laulaa ja kauniisti laulavatkin

Laulamattomien kuoron laulattaminen on vaatinut paljon työtä ja tänä päivänä on vaikea uskoa, että kyse olisi ihmisistä, jotka eivät joskus ole laulaneet.

– Olen kaivanut heistä esiin rohkeuden laulaa. Nyt 99 prosenttia kuorosta osaa laulaa ja kauniisti laulavatkin, vakuuttaa Turunen.

Lahden Gospelkuoro – tuttu TV:stä

Lahden Gospelkuorosta tuli kaikkien suomalaisten tuntema kuoro sen menestyttyä Talent Suomi-kilpailussa. Kyseessä ei ole mikään tähdenlento tai projekti, sillä kuoro perustettiin 21 vuotta sitten.

– Halusin alunperin kokeilla, taipuuko valkoinen ihminen tällaiseen sointiin. Johanna Boedecker perehdytti minua gospeliin ja siitä kaikki alkoi, muistelee Turunen.

Lauletaan täysillä ja hyödynnetään kaikkia mustan musiikin tehokeinoja, kuten vibraattoa

Perinteisessä kuorolaulussa pyritään yhtenäiseen sointiin, eikä joukosta erottumista katsota hyvällä. Gospelissa asiat tehdään toisin.

– Kaikki kuoron jäsenet ovat solisteja, jotka sitten hitsataan yhteen. Lauletaan täysillä ja hyödynnetään kaikkia mustan musiikin tehokeinoja, kuten vibraattoa.

Turunen korostaa sitä, että Lahden Gospelkuoron taso ja menestys eivät ole sattumaa.

– Lähtökohtana oli tavallinen laulajamateriaali. Yli puolet laulajista ei osannut nuotteja ja nyt Lahden Gospelkuoro on yksi Suomen parhaista amatööri-gospelkuoroista. Se on vaatinut paljon raakaa työtä.

Johtaja mukautuu kuoroon

Kun kysyy Lahden laulamattomien kuoron jäseniltä, että millainen kuoronjohtaja Marjaana oikein on, ovat vastaukset toinen toistaan ylistävämpiä. Turunen lähestyy asiaa kulloinkin johdettavan kuoron kautta.

– Kun puhutaan laulamattomien kuorosta, niin jäseniä pitää arvostaa ja palvellla sellaisella asenteella, että on kiitollinen jokaisesta laulajasta, joka raskaan työpäivän jälkeen tulee laulamaan.

Kyse ei kuitenkaan ole siitä, että laulamattomien kuoron harjoituksissa ei tehtäisi lujasti töitä.

– Vien läpi ihan oikeat kuoroharjoitukset eli ollaan kuorossa eikä missään yhteislauluryhmässä.

Kuoronjohtaja ei ole viihdyttäjä

Lahden laulamattomien kuoron harjoituksissa Turunen laskee leikkiä ja vitsailee, mutta kieltää olevansa kuoroa johtava standup-koomikko.

– Kuorolaiset täytyy saada myös viihtymään. Loppujen lopuksi kaikki lähtee kuitenkin liikkeelle kunnioituksesta ja arvostuksesta ja siitä, että annan oman ammattitaitoni heidän käyttöönsä.

Harjoituksissa olen tiukka ja kyllä tunteet välillä kuohahtavat

Gospelkuoron kanssa Turunen on eri linjoilla, sillä kuoron jäsenet ovat pitkälle edenneitä harrastajia ja muun muassa musiikin opiskelijoita.Vaatimustaso on selvästi kovempi.

– Siellä jää tämä sosiaalinen puoli vähemmälle. Harjoituksissa olen tiukka ja kyllä tunteet välillä kuohahtavat. Vaadin kuorolaisilta läsnäoloa ja kotitöiden tekemistä. Esimerkiksi laulujen sanat pitää osata ulkoa.

Hyvä johtaja pitää kuria

Hyvän johtamisen käsitettä on pohdittu monesta näkökulmasta. Turusella on oma näkemyksensä siitä, millainen hyvä johtaja on.

– Monissa johtamiskoulutuksissa opetetaan, että johtajan pitää antaa pelkästään positiivista palautetta ja kannustusta. Minä olen sitä mieltä, että asiasta pitää voida sanoa, jos tulee sanottavaa.

Huipputuloksiin pääsy edellyttää Turusen mukaan johtajalta tiukkaa otetta ja kuorolaisilta oikeaa asennetta.

– Asenne ratkaisee. 80 prosenttia menestyksestä tulee korvien välistä ja 20 prosenttia on tekniikkaa, täräyttää Turunen.