Aiotko ostaa käytetyn puhelimen? Tarkista nämä 5 asiaa

Laita oma sim-kortti sisään, testaa ja rasita. Nopea kuumeneminen saattaa kieliä vanhasta kastumisesta.

Kotimaa
Miehen kädessä älypuhelin jossa näkyy sosiaalisen median appseja.
Henrietta Hassinen / Yle

Mistä voi tietää, että käytetty kännykkä on kunnossa? Kolme työkseen puhelimia huoltavaa ja korjaavaa ammattilaista kertoo mihin he kiinnittäisivät huomiota, jos olisivat ostamassa käytettyä puhelinta.

1. Varmista, ettei puhelin ole etälukittu

Moni etälukitsee puhelimensa katoamisen tai varastamisen varalta. Kännykkää ei saa auki, jos se on etälukossa entisen omistajan iCloud tai Gmail-tunnuksilla.

– Omistaja on voinut unohtaa lukitukset päälle tai pahimmassa tapauksessa myyjä kauppaa varastettua tavaraa, kertoo huoltopäällikkö Sami Vaittinen Fonumista.

Erilaiset etätoiminnot myös mahdollistavat puhelimen seuraamisen kartalta, sekä omistajan tietojen ja sovellusten etäpyyhinnän, jos kännykkä joutuu vääriin käsiin.

Käytetty puhelin kannattaa aina palauttaa tehdasasetuksille. Puhelin pyytää uudelleenaktivoinnissa edellisen omistajan tunnuksia. Tilalle ei voi vaihtaa omiaan, ellei edellinen omistaja ole poistanut etälukitusta. Ostohetkellä kannattaakin varmistaa, että puhelimen saa auki.

Yrittäjä Mikko Suomäki Huoltokukosta muistuttaa, että puhelimen ostokuitti ja alkuperäispakkaus kannattaa pitää aina tallessa todisteena omistusoikeudestaan. Valtuutettu merkkihuoltokaan ei avaa etälukitusta, jos kuitti on hukassa, ja kännykkäänsä kauppaava unohtanut tunnuksensa ja salasanansa.

2. Tutki miltä puhelin näyttää

Haastattelemamme huoltoammattilaiset varoittelevat puhelimista, joiden kuoret eivät ole täysin normaalilla tavalla kiinni. Vähäinenkin pullistelu voi olla merkki vääränlaisesta tai irtoamaisillaan olevasta varaosasta.

Puhelin on saattanut pudota ja korjaamiseen on käytetty halpoja osia, jotka eivät täysin istu paikoilleen. Huoltoliikkeissä joudutaan usein korjaamaan esimerkiksi näyttöjä, jotka alkavat irrota kehyksistään.

Hälytyskellojen pitäisi myös soida, jos puhelin on selvästi pudonnut ja kolhiintunut. Kuoren muut sivut voivat olla kovia kokeneen näköiset mutta näyttö virheetön ja tuliterä. Silloin kannattaa kysyä miksi omistaja haluaa myydä juuri korjatun puhelimen. Todellinen syy saattaa olla se, että putoaminen on heikentänyt tai vahingoittanut myös joitakin toimintoja.

– Pitää myös muistaa, että käytetty puhelin on käytetty. Normaaleilla käytön jäljillä, esimerkiksi kuoren naarmuilla, ei ole mitään merkitystä puhelimen toiminnan kannalta, muistuttaa huoltopäällikkö Tuomo Herlevi Hetihuolto.fi:stä.

3. Älä hosu ostotilanteessa, testaile toiminnot

Sikaa ei kannata ostaa säkissä, eikä käytettyä matkapuhelinta kokeilematta. Vähintään perustoiminnot on syytä testailla jo ostohetkellä.

– Netistä bogattu käytetty puhelin saattaa vaihtaa nopeasti omistajaa bussipysäkillä. Sitten onkin kiva huomata vasta kotona, että sim-kortti ei löydä verkkoa tai kosketusnäyttö ei toimikaan joka kohdassa, sanoo Sami Vaittinen.

Puhelinta kannattaa myös hetken ladata. Jos latausliittimessä on väljyyttä tai vikaa, puhelin saattaa latautua vain tietyssä asennossa.

4. Onko puhelin joskus kastunut? Kokeile muutama vinkki

Puhelimia työkseen huoltavat ammattilaiset myöntävät, että kännykästä on vaikea nähdä päälle päin onko se joskus uinut vessanpytyssä tai päässyt muuten kostumaan.

Joissakin malleissa on kosteusindikaattoreita, pieniä valkoisia tarroja, jotka kastuessaan muuttuvat punaisiksi.

– Niitä voi olla akun kannen alla tai esimerkiksi Appleissa latausliittymän sisällä, kertoo Tuomo Herlevi.

Taskulampulla kannattaa valotella myös kuulokeliittymän pohjaan. Joissakin malleissa indikaattoritarra löytyy sieltä. Myös kamerat kannattaa katsoa tarkasti. Kosteus on saattanut jättää niihin jälkensä pienenä heijastuksena.

– Puhelinta kannattaa myös rasittaa. Pistä pyörimään mahdollisimman raskas, Full HD tasoinen videopätkä. Full HD videotoisto on melkoinen rasite laitteelle. Jos puhelin alkaa heti kuumeta, tai akku huveta huomattavan nopeasti, voi puhelimessa olla piilevää ongelmaa, neuvoo Sami Vaittinen.

5. Kysy akusta ja kokeile

Jos käytetty puhelin vaikuttaa ihan hyvältä, sen saa auki, se löytää ostajan sim-kortilla verkon ja perustoiminnot pelittävät, kannattaa vielä testailla akkua surffailemalla netissä ja pelailemalla pelejä. Heikko akku alkaa vähentyä melko nopeasti.

Huoltoalan ammattilaiset muistuttavat, että 2,5 – 3 vuoden vanhan puhelimen alkuperäinen akku alkaa usein olla melko loppusuoralla.

– Kannattaa kysyä onko akku vaihdettu, ja jos on, niin missä. Suomalaisiin huoltoliikkeisiin uskaltaa luottaa, koska kuluttajasuojalaki velvoittaa antamaan takuun, sanoo Mikko Suomäki.