Vegaanien suosiman savuaromin kysyntä moninkertaistui

Savuaromia lisätään ruokaan entistä enemmän nestesavulla. Monista kaupoista nestesavu on väliaikaisesti loppu.

veganismi
Kasvisruoka
Nestesavulla saa savuaromin vaivattomasti ruokaan ilman grilliä.

Etenkin vegaanien suosiman nestesavun myynti on noussut räjähdysmäisesti. Moni haluaa saada ruokaansa savuaromia ilman tulta.

Vegaaninen porkkanalohi eli porkkala nousee eittämättä yhdeksi tämä joulun hittiruoaksi. Porkkala on vegaanien, mutta myös monien sekasyöjien, suosima ruokalaji.

Porkkalan teossa oleellinen aine on nestesavu. Sillä saadaan aikaan kylmäsavulohen makuinen porkkana.

– Ilman nestesavua ei porkkalan teko onnistu, sanoo Turun Vegekaupan kauppias Elina Innanen.

Turun Vegekaupan hyllyiltä nestesavu katoaa nopeasti kuluttajien ostoskärryihin.

– Sen kysyntä on kasvanut syksyn aikana todella paljon. Sitä käytetään muun muassa seitanin marinoimiseen, vegaanisen pekonin maustamiseen, ihan mihin vain, Elina Innanen sanoo.

Savuaromia helposti pullosta

Nestesavussa savu on uutettu nesteeseen, ja sillä saadaan aikaan ruokaan savuinen maku.

Chilituotteistaan tunnettu Poppamies tuo maahan nestesavua. Nestesavusta on tullut yrityksen menestystuote syksyn aikana.

– Parin viimeisen kuukauden aikana myynti on kasvanut noin 1 000 prosenttia, sanoo Poppamiehen toimitusjohtaja Marko Suksi.

Suksi arvioi, että porkkala on yksi syy nestesavun kysynnän kasvuun. Tuotetta voi käyttää kuitenkin mihin tahansa.

– Itse pirskottelen sitä esimerkiksi gouda-juuston päälle. Laitan juuston kelmussa jääkaappiin ja siihen tulee savunmakua, Suksi kertoo.