Joulukuusenkin voi suolata – kokeile entisaikojen ohjetta

Tekolumi syntyy suolasta tai perunajauhosta. Harva tuntee vanhan perinteen.

joulukuuset
Suolattu joulukuusi
Petra Haavisto / Yle

Tutkija Johanna Viitaharju Turun museokeskuksesta tietää vanhan kansan koristelutavan.

– Vanhin tieto, jonka suolaamisesta löysin, on vuodelta 1930. Silloin on painettu Emännän tietokirja, jossa neuvotaan kokonaisen joulukuusen koristaminen: liisteriä vedetään kädellä oksaa pitkin ja sitten ripotellaan suolaa päälle.

Tarkoituksena on ollut kuusen koristeleminen: lumen kimalluksen tuominen myös sisätiloihin. Suolan lisäksi koristeluun on käytetty perunajauhoa.

Suolalla saa kimaltavamman lopputuloksen kuin perunajauhoilla. Perunajauhosta tehty tekolumi puolestaan kestää ulkona sateen suojassa, mutta suolasta valmistettu tekolumi ei ulkoilman kosteutta kestä.

Pula-ajan tuotos?

Turun maakuntamuseoon kuuluvalla Kuralan Kylämäen museoalueella esitellään 50-luvun elämää. Myös siellä kuusen koristelemista tekolumella on kokeiltu, sillä se on takavuosina kuulunut kylän tapoihin.

– Kylän emännät olivat kaikki marttoja ja kuuluivat Kaarinan marttoihin. Pöytäkirjoista selviää, että vuonna 1951 konsulentti on käynyt pitämässä martoille joulukoristekurssin, jossa on opetettu kuusen koristeleminen perunajauholumella: kastellaan oksat vehnäjauholiisteriin ja sitten kastellaan ne perunajauhoon, Johanna Viitaharju kertoo.

Vuonna 1951 kylässä on eletty pula-aikaa. Samalla joulukoristelukurssilla on koristeisiin käytetty myös omien peltojen olkia.

– Ehkä siinä on hiukan ollut tavoite, miten saadaan halvalla kaunista, Viitaharju arvelee.

Helppo tapa koristella

Koristelutavasta on olemassa vain hajanaisia tietoja. Kuralan joulutapahtumissa se on ollut esillä jo vuosia.

Joulukuusen suolaaminen
Tässä kuusta suolataan pelkällä suolalla ja vedellä.Petra Haavisto / Yle

– Vuosien varrella ehkä yksi tai kaksi ihmistä on sanonut, että perinne on tuttu, Johanna Viitaharju sanoo.

Tekolumen valmistaminen kodin tarvikkeista on kuitenkin herättänyt aina suurta kiinnostusta. Siitä onkin muodostunut yksi tärkeä osa Kuralan joulua. Esimerkiksi kukka-asetelmissa yksittäisiä oksia ja varpuja huurrutetaan.

Johanna Viitaharjun mielestä touhu on helppoa. Pienimuotoisia kokeiluita voi tehdä vaikka ruokapöydällä.