Saunasta on tullut monelle varasto – pelastuslaitos huolissaan ilmiöstä

Kun sähkösauna on täynnä tavaraa ja kiuas menee vahingossa päälle, voi koko sauna syttyä tuleen.

tulipalot
Sähkökiuas kytketään päälle.
Tommi Parkkinen / Yle

Lähes puolet tulipaloista johtuu ihmisen omasta käyttäytymisestä, pääosin huolimattomuudesta. Ihmiset ovatkin muuttuneet entistä huolettomammiksi, kuvailee pelastusjohtaja Jaakko Pukkinen Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitokselta.

Erityisen huolestuttavaksi ilmiöksi hän nostaa koko Suomessa sähkösaunat, joita käytetään nykyään myös varastona. Sauna saattaa olla täynnä tavaraa tai siellä kuivatellaan vaatteita.

Jos saunaa ei käytetä, kiuas pitää ottaa pois päältä.

Pelastusjohtaja Jaakko Pukkinen

Samaan aikaan kiuas on kuitenkin kytkettynä, jolloin se voi vahingossa mennä päälle. Tällaisten vahinkojen vuoksi on syttynyt tulipaloja.

– Jos saunaa ei käytetä, kiuas pitää ottaa pois päältä. Minimissään sulakkeet irti, mutta mielellään myös sähköjohdot irti ohjauskeskuksesta, ettei kiuas pääse missään olosuhteissa menemään päälle, Jaakko Pukkinen neuvoo.

"Pelastajasta ei saa tulla pelastettavaa"

Pelastuslaitoksen huoli on todellinen: esimerkiksi Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueella palokuolemia on tänä vuonna ollut historiallisen paljon, 5 tapausta.

Huolettomuudesta kielii myös se, ettei palovaroittimien kunnosta pidetä huolta. Lisäksi erilaisten sähkölaitteiden määrä on Pukkisen mukaan lisääntynyt ja kodeissa turvaudutaan roikkaviritelmiin.

Pukkinen neuvookin huolellisuuteen tulen ja sähkölaitteiden kanssa. Vahingon sattuessa omatoiminen sammuttaminen on ensiarvoisen tärkeää. Hyviä apuvälineitä ovat sammuttimen lisäksi sammutuspeitto ja vesi.

– Sammuttaa voi niin kauan kuin se on turvallista, ettei oma terveys vaarannu. Pelastajasta ei saa tulla pelastettavaa. Kun on sammuttanut alkupalon, pitää paikalle kutsua pelastuslaitos tarkistamaan tilanne, Pukkinen sanoo.