Sipilä: Oikeuskanslerin kritiikki tuli yllätyksenä – "Olen valmis antamaan selvityksen"

Pääministeri Juha Sipilä on valmis antamaan selvityksen eduskunnalle hallituksen lainvalmistelusta.

Suomen politiikka
Pääministeri Juha Sipilä
Pääministeri Juha SipiläJarno Kuusinen / AOP

Oikeuskansleri Jaakko Jonkka ei ole nostanut valtioneuvoston istunnoissa esiin lainsäädäntövalmistelun ongelmia, sanoo pääministeri Juha Sipilä (kesk.). Jonkka sanoi eilen Helsingin Sanomien haastattelussa, että nykyisen hallituksen lainvalmistelussa on ollut perustuslaillisia ongelmia.

Sipilä sanoi Jonkan lausunnon tulleen yllätyksenä koko hallitukselle. Hänen mukaansa lainvalmistelu olisi keskeytetty, jos Jonkka olisi valtioneuvoston istunnossa nostanut esiin ongelmat.

– Näin ei ole tapahtunut eikä mistään tällaisista havainnoista ole kerrottu minulle tai kenelläkään muulle ministerille. Tarkistin sen vielä tänä aamuna, Sipilä sanoi toimittajille eduskunnassa.

Oikeuskansleri on sanonut (siirryt toiseen palveluun), että hän ei ole tehnyt merkintää pöytäkirjaan, koska sillä ei olisi ollut merkitystä. Onko oikeuskanslerin näkemyksiä siis sivuutettu?

– Jos ei oteta esiin, sitä on vaikea sivuuttaa, Sipilä vastasi.

Sipilä haluaa keskustella Jonkan kanssa

Pääministeri ei usko, että Jonkka olisi tehnyt avauksellaan politiikkaa. Hän ei halunnut maanantaina kertoa mielipidettään siihen, että Jonkka ei ole tehnyt merkintöjä valtioneuvoston pöytäkirjoihin havaitsemistaan epäkohdista.

– Haluaisin keskustella asiasta oikeuskanslerin kanssa kahden kesken. Hän on sairauslomalla, enkä ole ollut häneen sen aikana yhteydessä, Sipilä lausui.

Oppositio on vaatinut hallitukselta selvitystä väitetyistä lainvalmisteluongelmista. Sellaisen Sipilä sanoi olevansa valmis antamaan. Hän kertoi keskustelleensa selvityksen antamisesta maanantaiaamuna eduskunnan puhemiehen Maria Lohelan (ps.) kanssa.

– Esitin, että perjantaina tai ensi viikolla sellainen minun puolestani voidaan tehdä. Se voidaan tehdä myöskin muuten, ihan miten halutaan.

Sipilä: Juristin puuttuminen ei ongelma

Sipilän hallituksessa ei ole yhtään juristia, mutta pääministerin mukaan se ei ole ongelma.

– Juuri keskustelin tästä kansliapäälliköiden palaverissa, ja siellä ei tätä ongelmaa nähdä. He eivät näe tässä poikkeamaa edellisiin kausiin.

Hallituksen asettama arviointineuvosto aloitti työskentelyn viime keväänä. Sipilän mukaan ulkopuolisista asiantuntijoista koostuva neuvosto on jo vaikuttanut hallituksen lainvalmisteluun.

– Se on erittäin hyvä, riippumaton, ulkopuolinen arviointielin, joka on muuttanut hallituksen esityksen perusteluja monessakin tapauksessa.

Lue tästä, miten kokeneet virkamiehet kuvailevat lainvalmistelun ongelmia

Lue tästä, miten oikeuskanslerin lausunnoista syntynyt kohu eteni viikonloppuna