Toukat, korennot ja hämähäkit talviretkellä järven jäällä – "Eräänlainen harakiritemppu"

Sunnuntaikävely järven jäällä äityi yllättäen kiivaaksi ötökkäbongaukseksi. Mikä ajoi hämähäkit, hyönteiset ja toukat hangelle keskellä Kainuun talvea?

hyönteiset
Sukeltajan toukka.
Vedessä elävän kovakuoriaisen, sukeltajan, toukka.Ville Kinnunen / Yle

Äkkinäinen ulkoilmaliikkuja voisi luulla, että pienimmät luontokappaleet ovat jo joulun aikaan Pohjois-Suomessa visusti horroksessa tai muutoin talviteloilla. Asia ei suinkaan ole näin, sillä kaarnan rakoset, lumihangen sopukat ja muut piilopaikat ovat täynnä elämää, joka aktivoituu pakkasten lauhtuessa.

Kajaanin Nuasjärven jäällä ohuen lumikerroksen päällä olevat mustat pisteet vaikuttavat ensi silmäyksellä tuulen puhaltamilta roskilta, mutta lähempi tarkastelu kertoo toista: tuo roskahan liikkuu! Sehän onkin hämähäkki. Ja tuossa on toinen, ei kun se onkin jonkinlainen toukka! Mitä ihmettä täällä tapahtuu, kysyy reippailija.

Lumikorento
Lumikorento.Ville Kinnunen / Yle

Hyönteistutkija, suunnittelija Reima Leinonen Kainuun ELY-keskuksesta kertoo, että hämähäkkien jäällä oloon on selvä syy: ne ovat siellä ruuan perässä, eli syömässä muita siellä liikkuvia pikkuötököitä. Mutta mikä ne muut ötökät on liikkeelle ajanut ja mitä ne ovat?

– Tämä on lumikorento. Se pärjää hyvin aina kahteen pakkasasteeseen saakka, mutta liikkuu mieluimmin plusasteilla. Se syö ravinnokseen sammalia ja koteloituu maahan. Jäälle sen on voinut heittää vaikka tuuli.

"Hei, täällä on mittarimato!", hihkaisee lumen pintaa katseellaan skannaava lapsi. Mittarimadoltahan se tosiaan maallikon silmään näyttää, mutta mitä sanoo asiantuntija?

– Tarkkaa lajia on kuvista vaikea määrittää, mutta tuo on vedessä elävän kovakuoriaisen, sukeltajan, toukka. Se on voinut nousta avannosta jään päälle. Se on eräänlainen harakiritemppu, jos ei pääse takaisin jään alle.

Kovakuoriainen hangella.
Kovakuoriainen.Ville Kinnunen / Yle

Lähempänä rantaa taivaltaa jo tutumman näköinen otus. Maallikko sanoisi sitä koppakuoriaiseksi.

– Totta, se on kovakuoriainen, raadoilla elävä aikuistalvehtija.

Ötökällä on pakkasnestettä suonissaan

Ennen adventtisunnuntain ötökkäretkeä Kainuussa on eletty vuodenaikaan nähden pitkä pakkasjakso, jolloin pakkasta oli kireimmillään yli 20 astetta. Havaintohetkelläkään sää ei ollut vielä plussan puolella vaan pikkupakkasella. Mikä pitää hyönteiset ja hämähäkit liikkeellä, vaikkakin liike on silmiinpistävän hidasta?

– Hyönteiset korvaavat talven tullen elimistönsä veden glykolipohjaisella nesteellä, joka on samanlaista kuin auton pakkasneste. Toki lumen pinnalle nouseminen ja pitkälle taipaleelle lähteminen on talvella riskialtista. Usein hyönteiset jäätyvät tai energia muutoin loppuu, ja silloin kohtalona on linnun ruuaksi päätyminen, Reima Leinonen kertoo.