Sosiaalityöntekijä joulusta: "Suurimmat ongelmat kasautuvat tapaninpäivään"

Jouluaattona ei haeta mielellään apua, koska kulissit halutaan pitää kunnossa. Kiireisintä aikaa sosiaalipäivystyksessä on vasta joulupäivä ja tapaninpäivä.

sosiaalityö
Nainen ja mies tappelevat.
Parisuhdeväkivaltaa esiintyy jouluisin varsinkin päihteiden käytön takia. Yle

Sosiaalipäivystyksen kiireisintä aikaa joulukuussa ei suinkaan ole jouluaatto, vaan joulupäivä ja erityisesti tapaninpäivä.

Näin sanoo Lahden sosiaali- ja terveystoimen johtava sosiaalityöntekijä Heli Annika Kuosmanen, joka näkee erityisesti jouluaaton rauhallisena.

– Suurimmat ongelmat kasautuvat tapaninpäivään. Sosiaalipäivystyksen työtehtävätkin näkyvät selkeästi joulupäivänä ja tapaninpäivänä, Kuosmanen sanoo.

Hän uskoo syyksi sen, että jouluaattona apua ei mielellään haeta. Jouluun liittyy tietynlaista harmoniaa ja odotusta, jotka halutaan perheissä täyttää.

– Tietynlainen harmonia katoaisi. Päihteiden käyttöäkin on varmasti koko joulun aikana perheissä, mutta apuakaan ei soiteta vielä niin helposti jouluaattona. Halutaan pitää kulissit koossa.

Vanhempien näkökulmasta jouluun ladataan hyvin paljon odotuksia, koska yhdessäololle ei ole niin paljon aikaa kuin vuosia sitten. Perheet odottavat hienoja hetkiä, joissa vietetään aikaa yhdessä ja esimerkiksi pelaillaan pelejä.

– Sitten asiat eivät menekään niin ja toki nyt alkoholillakin on varmasti osuutta asiaan. Sitä tulee liikaa otettua ja se voi aiheuttaa tietynlaista dramatiikkaa tilanteissa.

Monissa tilanteissa juuri päihteet aiheuttavat ristiriitoja perheissä ja parisuhdeväkivaltaa.

– Lapset ovat joutuneet katsomaan sitä.

päihdeäiti, viina, äitiys
Päihteet aiheuttavat riitoja jouluisin. Juho Liukkonen / Yle

Tilanteet kärjistyvät päivien kuluessa

Tilanteet kärjistyvät ja riitoja syntyy tyypillisesti silloin, kun on oltu useampi päivä yhdessä.

– Vanhemmilla on mennyt pahasti sukset ristiin syystä tai toisesta ja paikalle joudutaan soittamaan poliisipartio. Ollaan odotettu joulupukkia, mutta paikalle onkin tullut poliisi ja sosiaalityöntekijä.

Kuosmasen mukaan huolestuttavaa on se, että samat ongelmat toistuvat useana vuotena samoissa perheissä.

– Jotenkin se ahdistus on kasvanut näissä perheissä. Olen ollut sellaisilla käynneillä mukanakin.

Lapselle on kova paikka, kun päivä, jota hän on odottanut eniten, osoittautuu pettymykseksi. Sosiaalipäivystyksen näkökulmasta tilanteen arvioiminen on tärkeää.

– Myös poliisiien tekemät ratkaisut heijastuvat meille. Pahimmassa tapauksessa silloin voi tulla kiireellinen sijoitus näiden lasten kohdalla.

"Joulun paine näkyy jo ennen joulua"

Tällä hetkellä sosiaalipäivystystä työllistävät kadoksissa olevat nuoret.

– Kadoksissa olevia nuoria on yhtä paljon kuin normaalistikin tai jopa enenevissä määrin. Myöskin väkivaltatilanteita perheissä esiintyy jo. Joulun paine näkyy perheissä jollakin tavalla jo ennen joulua.

Yleisenä ongelmana koko maassa Kuosmanen näkee sijoituksista katoavat nuoret.

– Jos viime vuotta ajattelee, niin nämä jopa kärjistyivät hiukan joulun aluspäivinä. Onko sitten kotiloma luvassa vai mikä saa nämä nuoret lähtemään tai muuten sitten ajatellaan, että siellä ei haluta joulua viettää.