Siipikarjaliitto lintuinfluenssasta: "Sydän syrjällään kevättä odotellaan"

Lintuinfluenssan löytyminen Raumalta hankaloittaa siipikarjatilojen arkea kymmenen kilometrin suojavyöhykkeellä. Alueen tilat tarkastetaan ja suojavyöhyke on käytössä ainakin kuukauden verran vaikka uusia tautitapauksia ei löytyisikään.

lintuinfluenssa
Satoja broilereita hallissa.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Suomalaiset siipikarjatilat valmistautuvat Euroopassa riehuvan lintuinfluenssan torjuntaan. Ensimmäinen tautitapaus Manner-Suomessa havaittiin viime viikolla Raumalla, kun kuolleesta merikotkasta löytyi H5N8-tyypin lintuinfluenssaa. Nyt taudin leviäminen alueen tuotantoeläintiloille pyritään estämään kaikin keinoin.

Evira on jo perustanut Raumalle rajoitusvyöhykkeen, joka ulottuu 10 kilometrin päähän kuolleen merikotkan löytöpaikasta.

– Rajoitusvyöhyke tarkoittaa sitä, että kaikki vyöhykkeen sisällä olevat ammattimaisesti toimivat siipikarjatilat tarkastetaan. Niitä on muutamia vyöhykkeellä, kertoo Siipikarjaliiton toiminnanjohtaja Hanna Hamina.

Alueella on myös useita niin sanottuja harrastustiloja, jotka myös käydään läpi.

Tarkastuksia ja rajoitteita

Suojavyöhykkeellä olevien tilojen tarkastukseen kuuluu Haminan mukaan kirjanpidon läpikäynti, tautisuojauksen varmistaminen sekä näytteenotto eläimistä. Suojavyöhyke on voimassa vähintään kuukauden. Myös eläinten kuljettamiseen on asetettu rajoitteita.

Jokainen joutuu nyt katsomaan, että suojaustoimet toimivat aukottomasti.

Suomen siipikarjaliiton toiminnanjohtaja Hanna Hamina

– Kananmunien toimittaminen munapakkaamoon tai teurasbroilerien toimitukset teurastamolle jatkuvat kuitenkin normaalisti, mikäli tilojen tarkastuksessa ei havaita ongelmia.

Hanna Haminan mukaan kaikki säännöt otetaan nyt kirjaimellisesti. Nyt testataan sitä, riittääkö suomalainen suojaus estämään lintuinfluenssan leviämisen siipikarjaan. Monissa maissa tätä ei ole kyetty estämään.

– Tietyllä tavalla tämä on meille rutiinia, mutta onhan tämä poikkeuksellinen tilanne. Jokainen joutuu nyt katsomaan, että suojaustoimet toimivat aukottomasti.

"Muuttolinnut täynnä virusta"

H5N8 on levinnyt voimakkaasti etenkin Keski-Euroopassa. Esimerkiksi Alankomaissa on jouduttu siipikarjan joukkoteurastuksiin lintuinfluenssan takia.

Varsinkin lintujen kevätmuutto aiheuttaa pelonsekaisia tunteita myös Suomessa. Siipikarja on määrätty sisällä pidettäväksi kesäkuun alkuun asti.

– Ne linnut, jotka levähtää Euroopassa vesistöjen äärellä ovat täynnä tätä korkeapatogeenista virusta, joka leviää herkästi. Sydän syrjällään kevättä odotellaan, Hamina sanoo.