1. yle.fi
  2. Uutiset

Tampereen Eteläpuistosta urbaani kaupunginosa tornitaloineen – kiistelty kaava tulossa uudistettuna nähtäville

Pyhäjärven rantapuistoon ydinkeskustan lounaisosassa kaavaillaan noin 2000 uutta asuntoa ja tuhatta työpaikkaa.

Tampere
Eteläpuiston asemakaavan viitesuunnitelman havainnekuva Nalkalan rantapuistosta.
Eteläpuiston asemakaavan viitesuunnitelman huurteinen havainnekuva Nalkalan rantapuistosta. Atelier Dreiseitl, Tovatt Architects and Planners

Tampereen yhdyskuntalautakunta saa tiistai-iltapäivänä käsittelyynsä kuumia tunteita nostattaneen Eteläpuiston uuden asemakaavaehdotuksen. Eteläpuiston rakentamista ja sen vanhojen puiden kaatamista on vastustettu mm. kansanliikkeellä, adresseilla ja vetoomuksilla. Nyt tarkistetut suunnitelmat ovat tulossa käsiteltäviksi.

Eteläpuiston asemakaavan viitesuunnitelman Nalkalannokan havainnekuva.
Atelier Dreiseitl, Tovatt Architects and Planners

Suunnittelualue sijaitsee Tampereen ydinkeskustan lounaisosassa Ratinan suvannon ja Pyhäjärven rantamaisemissa. Kaava-alueeseen sisältyvät mm. Hämeenpuisto ja sen eteläosa, Koulukadun kenttä, entisen Pyynikin kulkutautisairaalan rakennukset, Pirkanmaan musiikkiopisto (asemakaavalla suojeltu 1904 valmistunut entinen vanhainkotirakennus De Gamlas Hem), Nalkalantori ja ranta-alue sekä Ratinan silta.

Asuin-ja liikerakennuksia

Alueelle on suunniteltu yksi 16-kerroksinen tornirakennus. Valtaosa kaavaehdotuksessa olevista asuin- ja liikerakennuksista on 4–10-kerroksisia. Asemakaavan muutoksella alueen rakennusoikeus kasvaa noin 154 000 kerrosneliöllä, joista valtaosa tulisi asuinkäyttöön. Uusia asukkaita voisi Eteläpuiston alueelle muuttaa noin 2800.

Eteläpuiston asemakaavan viitesuunnitelman havainnekuva Etelärannasta.
Atelier Dreiseitl, Tovatt Architects and Planners

Ranta-alueelle kaavassa osoitetaan virkistys- ja viheralueelle noin 10 hehtaaria, joista 1,66 hehtaaria saadaan ranta-alueen täytöllä. Laajojen nurmialueiden lisäksi lounaisosaan rinteeseen on muodostettu porrastettu katsomo. Alueelle tulisi myös keskustan uimaranta sekä mahdollisuus rakentaa sauna ja uimalaitos ympärivuotiseen käyttöön.

Eteläpuiston asemakaavan viitesuunnitelman havainnekuva Etelärannasta.
Atelier Dreiseitl, Tovatt Architects and Planners

Yhdyskuntalautakunnan päätöksellä kaavaehdotus on tarkoitus asettaa nähtäville. Nähtävilläolon jälkeen kaava menee kaupunginhallituksen ja valtuuston hyväksyttäväksi.

Eteläpuiston asemakaavan ilmahavainnekuva lounaasta.
Atelier Dreiseitl, Tovatt Architects and Planners
Lue seuraavaksi