Paikallinen arkkitehti piirsi näyttävän taidemuseon Mikkelin ytimeen – "Olisi torin jalokivi"

Rakennusarkkitehti ja taiteilija Risto Junnilaisen hahmotelma toisi taidemuseon Mikkelin paraatipaikalle.

kulttuuri
Risto Junnilainen ja ehdotus taidemuseoksi kirjaston edustalle.
Risto Junnilainen ja ehdotus taidemuseoksi kirjaston edustalle.Petri Vironen / Yle

Mikkelin taidemuseolle on haettu uutta sijoituspaikkaa, sillä nykyinen torin ja tuomiokirkon välissä sijaitseva ns. graniittitalo on epäkäytännöllinen ja kärsii kosteusvaurioista. Kaupunginvaltuuston on määrä päättää taidemuseon tulevaisuudesta ensi keväänä.

Tähän asti ykkösvaihtoehtona on pidetty vanhaa viljasiilokorttelia Mannerheimintiellä. Alue sijaitsee torin ja junaradan välissä, Matkakeskusta vastapäätä.

Risto Junnilainen on rakennusarkkitehti, joka on viime vuosina keskittynyt aiempaa enemmän taiteen tekemiseen. Ajatus taidemuseon sijoittamisesta kirjaston yhteyteen on alustava hahmotelma.

Yhtäkkiä minulla välähti, että tässähän on valtavan hieno paikka. Oiva, paras mahdollinen paikka taidemuseolle.

Risto Junnilainen

– Viime keväänä ajatus lähti kehittymään, kun kävelin tästä ohi huhtikuussa Raatihuoneenkatua pitkin. Yhtäkkiä minulla välähti, että tässähän on valtavan hieno paikka. Oiva, paras mahdollinen paikka taidemuseolle. Tämän parempaa paikkaa ei Mikkelistä löydy.

Paikalla on nykyisin taideteos ja vesiallas, jotka sijoittuvat aiempaa pienempinä myös Junnilaisen hahmotelmaan. Junnilaisen luonnoksessa on kolme maanpäällistä kerrosta ja kaksi kellarikerrosta.

– Idean jälkeen olen tehnyt luonnoksen, ihan vapaalla kädellä massoja piirrellyt.

"Viljasiilon tontti onneton paikka taidemuseolle"

Mikkelin tori on rakennettu lähes täyteen kaikilta sivuilta, ainoa vapaa tila on kirjaston edessä. Raatihuoneenkadun varrella, kirjaston viereisellä tontilla, sijaitsee vanha kaupungintalo.

– Vanha kaupungintalo ja sen tontti puineen säilyisivät, samoin Porrassalmenkadun varren puut, Risto Junnilainen puntaroi.

Uudisrakennuksen hintaa hän ei lähde tässä vaiheessa arvailemaan.

– Olen vasta piirtänyt luonnoksen yksi neljäänsataan mittakaavaan lyijykynällä. Kaupungin virastossa tunnetaan kuutio- ja neliöhinnat. Kustannukset on helppo laskea.

Ihme, jos ei tätä vaihtoehtoa rakenneta.

Risto Junnilainen

Junnilaisen hahmotelman lähtökohtana on ollut tontin suomat mahdollisuudet. Junnilainen sanoo keskustelleensa aiheesta myös taidemuseon henkilökunnan kanssa. Aiemmin työntekijät ovat arvelleet, että taidemuseo jäisi Mannerheimintiellä korkeuden rakennusten varjoon.

– Kirjaston edusta olisi paraatipaikka. Olisi kaupungille ylpeyden aihe, jos taiteella olisi tällainen paikka. Ihme, jos ei tätä vaihtoehtoa rakenneta. Viljasiilon tontti on aika onneton paikka, Risto Junnilainen sanoo.

Taidemuseon paikasta keskusteltiin viimeksi Mikkelin kaupunginvaltuustossa maaanantaina. SDP:n valtuustoryhmän aloitteessa esitetään, että myös kirjastovaihtoehto tutkitaan. Vaihtoehdon nosti esille valtuuston puheenjohtaja Satu Taavitsainen Facebook-päivityksessään sunnuntai-iltana.

Tältä Risto Junnilaisen hahmotelma näyttää torin suunnalta.
Tältä Risto Junnilaisen hahmotelma näyttää torin suunnalta.Risto Junnilainen